vrijdag 15 maart 2013

15 maart Nationale pannenkoekendag!Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! De bedoeling is om op deze dag jong en oud wat meer bij elkaar te brengen. En daarom gaan basisschool-leerlingen vandaag aan de slag om pannenkoeken te bakken voor de ouderen in de buurt. Ondanks deze winterse kou worden er op die manier dus heel veel ouderen in het zonnetje gezet. Misschien is het een idee om vandaag ook thuis pannenkoeken te bakken en opa en oma of de oude overbuurvrouw uit te nodigen. Zo’n lekkere pannenkoek past immers prima bij dit koude weer. Maar ja, vitamines zijn er niet echt te bekennen in het beslag. En die hebben we wel nodig tijdens deze snotter- en griepdagen. Dus weet je wat, we maken vandaag een groentepannenkoek. Je kan er makkelijk de restantjes groenten van de afgelopen week voor gebruiken. Kun je voor het weekeinde weer lekker nieuwe vitamines inslaan.
En mocht je meer willen weten over de Nationale Pannenkoekendag kijk dan op www.pannenkoekendag.nl

Basisrecept pannenkoek naturel
125 gram bloem
1 ei
snufje zout
250 ml melk (of sojamelk)
boter
Bereiding
Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg zout, ei en melk toe en roer met de garde goed door. Verwarm een koekenpan voor. Doe een klontje boter in de warme pan en zet het vuur hoog. Zodra de boter opborrelt doe je met de pollepel een schep beslag in de pan en rol je met de pan een rode koek. Zodra de bovenkant gestold is kere je de pannenkoek om. Zelf doe ik dat altijd door de kaasschaaf eronder te doen en de pannenkoek te draaien. Na een half minuutje is je pannenkoek klaar. Leg ze op een bord onder een folie, dan blijven ze lekker warm.


Groentepannenkoek met spek en kaas
Groenten naar keus (winterpeen, prei, pastinaak, knolselderij)
Ui
Knoflook
Plakken ontbijtspek
Oude kaas, geraspt
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de restanten groenten zoals wortel, knolselderij, pastinaak  en prei klein. Pel een ui en snijd in ringen. Verwarm een pan voor, doe er een scheutje olijfolie in en doe hier de uiringen in. Bak ze 5 minuten zachtjes door. Knijp dan wat knoflook boven de pan uit en voeg de gesneden groenten toe. Smoor de groenten zachtjes.  Zodra ze zacht zijn zet je het vuur uit.
Bak een pannenkoek volgens het basisrecept. Leg in het midden van de pannenkoek een plak ontbijtspek. Doe daarop een beetje groenten en een handje geraspte kaas. Rol de pannenkoek op en leg deze in een ovenschaal. Vul zo de hele schaal op en strooi nog wat geraspte kaas bovenop de gerolde pannenkoeken. Zet 10 minuten in de oven.

Tip: Mocht je erg hongerige eters hebben dan kun je wat bruine bonen aan de groenten toevoegen. Of je neemt als dessert een appelpannenkoek van Elstar of Goudreinet appels. Die zijn lekker zoet en makkelijk te bakken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten