donderdag 21 maart 2013

Welke aardappel bij welk gerecht?



De aardappel is de enige groente die in Nederland bijna dagelijks op tafel komt. Niet zo gek, want je kunt praktisch alle kanten op met deze knol. Bakken, koken, frituren, pureren voor de aardappel is het allemaal geen probleem. Toch blijkt deze oerhollandse groente in de praktijk nog wel wat hoofdbrekens op te leveren bij veel mensen.  Regelmatig hoor ik namelijk bij mijn plaatselijke groenteboer iemand vragen: ‘welke aardappelen heb ik nodig voor in de stampot?’, ‘welke aardappel kan ik het beste bakken?’ Zoiets ogenschijnlijk simpels als een aardappeltje is dus eigenlijk nog best wel een lastige groente. Zeker nu de keuze uit de verschillende soorten bij elke supermarkt en groentewinkel reuze is. Het verbaast me dat in receptenboeken bijna nooit beschreven staat welke aardappel je voor een bepaald gerecht nodig hebt. Je zou zeggen dat de receptenschrijver ook wel weet dat er zo veel verschillende soorten aardappel zijn en dat de een beter is om te bakken dan de ander, maar op een of andere manier wordt dit zelden in een recept vermeld. En dat is ontzettend jammer, want sinds ik door heb wat het verschil is tussen de ene en de andere aardappel maak ik ze thuis een stuk blijer met een aardappel, in welke vorm dan ook op het bord gepresenteerd, dan voorheen. Vandaar dat ik een kort overzichtelijk lijstje heb gemaakt met de meest voorkomende aardappels en waar zij het meest geschikt voor zijn. De soorten die ik beschrijf zijn in praktisch elke groentewinkel, supermarkt, biologische winkel en boerderijwinkel te koop. Vraag er dus gerust naar bij hen en je zal zien dat je aardappelgerecht er een stuk van opknapt.



Vastkokende aardappels:              Nicola, Accent
Bereidingsmogelijkheden:                koken, bakken, salades, ovenschotels
Eigenschappen:                               blijft vrij stevig, heeft een bite

Vrij vastkokende aardappels:       Bildstar, Redstar, Platina
Bereidingsmogelijkheden:               koken, bakken, salades, ovenschotels, frituren
Eigenschappen:                              blijft vrij stevig

Kruimige aardappels:                   Bintje Gloria, Santé, Turbo
Bereidingsmogelijkheden:                koken,  frituren, poffen, pureren, ovenschotels
Eigenschappen:                               Zacht, valt na het koken een beetje uit elkaar

Zeer kruimige aardappels:             Doré, Eigenheimer
Bereidingsmogelijkheden:                 koken, pureren, soufflé
Eigenschappen:                                heel zacht, valt na het koken uit elkaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten