vrijdag 19 april 2013

asperges, ze zijn er (bijna) weer

Asperges, het witte goud
Hoewel op 11 april het aspergeseizoen officieel van start ging zijn er nog geen Hollandse asperges te vinden bij de groenteboeren. Tenminste niet bij mij in de buurt. De lange, koude winter heeft de groei van de asperge helaas vertraagd. Nog even wachten dus op deze verrukkelijke, witte groente. Om alvast in de stemming te komen een beetje achtergrondinformatie en hét traditionele aspergerecept voor wie straks meteen goed aan de slag wil!De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, evenals de lelie, narcis, knoflook en de prei. We denken dat de Egyptenaren al bekend waren met asperges, want er zijn daar afbeeldingen gevonden van asperges die dienden als speciale offergaven. In Nederland is de asperge pas sinds de middeleeuwen bekend. In de achttiende eeuw waren in Groningen en omstreken de meeste aspergebedden te vinden, maar na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland. Dat kwam volgens de overleveringen door de grote boerengezinnen in Brabant die makkelijk ingezet konden worden voor de aspergeteelt én de gunstige ligging bij grootafnemer Duitsland. De Brabants-Limburgse aspergetraditie is dus vooral om praktische redenen ontstaan. Maar gelukkig hebben de Brabanders en Limburgers wel snel begrepen hoe lekker de asperge is en zijn ze hem flink gaan promoten. Terecht, want het is een heerlijke groente waar je ontzettend veel mee kan. Vandaar dat je regelmatig een aspergerecept op de site zult vinden. Als aftrap beginnen we met het traditionele aspergegerecht.


Asperges traditioneel 
4 pers.-45 minuten
Ingrediënten
1 kg. asperges
750 gr vastkokende aardappels
1 tl zout
nootmuskaat
75 gram roomboter
4 hardgekookte eieren
2 el. gesnipperde peterselie
200 gram (been)ham
Bereiding
1)Maak de asperges schoon: schil ze en snijd het houtachtige uiteinde op 2 centimeter af. Schil de aardappels.

2)Kook de asperges in ruim kokend water samen met de schillen en de afgesneden uiteinden samen met een halve theelepel zout in ca. 15-30 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar. Prik met ene vork in het onderste deel om te voelen of de asperges gaar zijn.


3)Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar in een pan water. Voeg 1 theelepel zout toe zodra het water kookt.

4)Kook de eieren in 5 minuten. Giet het kookwater af en houd ze even onder de koude kraan. 
Pel ze en snipper 1 ei fijn en meng de peterselie erdoor. Halveer de andere eieren.

5)Rol de plakken ham op.


6)Smelt de boter zonder deze te laten kleuren.


7)Laat de asperges uitlekken op een doek, leg ze op een schaal en rasp er wat nootmuskaat over. Strooi het gesnipperde ei met de peterselie in een lijn vlak achter de kopjes. Leg de halve eieren en de rolletjes ham rondom de asperges. Geef de warme gesmolten boter erbij. Serveer met de gekookte aardappelen.

Mocht je meer willen weten over de asperge kijk dan op de site van het Brabants Aspergegenootschap www.brabantseasperge.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten