maandag 22 april 2013

Paddenstoelen inmaken in olie


Ik ben in het gelukkige bezit van een paddenstoel-stammetje en die had er dit weekeinde duidelijk zin in.
De heerlijke Goudkopjes groeiden welig. Tijd om ze in te gaan maken om straks als antipasto te kunnen eten.
Ik maak altijd in op de manier zoals ik dat in Italië geleerd heb. Het is wat simpeler dan menig recept op internet voorschrijft, maar wel zo makkelijk.  Het kost een half uurtje werk. Als je wil kun je meerdere potjes vullen. het ligt er maar aan hoeveel champignons je in huis hebt.

Paddenstoel-stammetje


Veeg de champignons of paddenstoelen, zoveel als in je potje(s) passen, goed schoon met keukenpapier.
Snijd grote exemplaren evt. door de helft of in kwarten.
Kook ze in 2 delen water, 1 deel azijn en een snufje zout zo'n 15 minuten zachtjes door.
Giet de champignons af, maar bewaar het kookvocht.
Laat de champignons een uurtje uitlekken op keukenpapier.
Kook ondertussen in een pan water één of meerdere lege conservenpotjes uit. Op die manier steriliseer je de pot. Voeg ook het deksel toe aan het kokende water. Kook minimaal 10 minuten.
Haal het potje en de deksel met een tang uit de pan en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
Pel wat teentjes knoflook en neem een laurierblaadje, takje rozemarijn en takje tijm. Doe de kruiden in het potje en doe daar de champignons bij, schud even door elkaar en vul het potje dan met olijfolie totdat de champignons onder staan. Sluit direct de pot. Na drie dagen zijn de champignons eetbaar. Je kunt je potje enkele maanden bewaren op een donkere plek.



Trouwens:
Porcini en shii-take zijn ook geschikt voor de inmaak.
Gebruik bij champignons bij voorkeur grotchampignons.


2 opmerkingen:

  1. KUN JE HIER WEL KNOFLOOK IN DOEN IVM BOTULISME

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op deze site: http://www.eediete.nl/keuken/?p=3377, staat de tip om je knoflook eerst een paar uur in azijn of citroensap te leggen. CB (het bacterie dat zorgt voor botulisme) kan neit goed tegen een zure omgeving.

      Verwijderen