zaterdag 20 april 2013

Pastasaus van wortelloof


Wortels en loof!

Ik ben dol op wortels. Of het nou een winterpeen of bospeen is maakt me niet uit. Gekookt, gestoomd, rauw, of in de wok, elke week komen ze wel op tafel. En tja, dan heb je nu met de bospeen dus die enorme bos loof over. Gooi dit groen nu niet meteen weg, maar verwerk het in je groentesoep, groentetaart óf maak er een pesto-achtige saus van voor door de pasta!


Wortelloof pastasaus
Ingrediënten
Het groen van 1 bos wortelen
1 takje salie
80 gram oude kaas, geraspt
6 el olijfolie
2 teentjes knoflook
peper en zout
Bereiding
1)Was het groen van de bospeen goed en haa de slechte stukken ertussen uit.
2)Pel de knoflooktenen.
3)Doe het loof, de salie en de knoflooktenen in een keukenmachine.
4)Draai het groen fijn en voeg al draaiende de olijfolie in een straaltje toe totdat je een saus hebt. Voeg de kaas toe, draai nog even en breng op smaak met zout.
5) Kook nu een pannetje pasta, giet het af en zet de pan terug op het vuur. Doe de saus door de pasta en warm nog even door.
Uiteraard kun je de saus ook lekker op een geroosterde boterham of toastje eten.
Wist je dat:
De VOC de wortel vanuit Azië naar Nederland bracht in de 17e eeuw.

De eerste wortelen (4000 jaar gelden) paars en bitter waren.

Je daarna ook rode, witte en gele wortelen had.

Dat de kleur oranje pas in Nederland ontstond door cultivering. Volgens de overlevering vanwege het Oranjes-huis!

Je zelf heel makkelijk wortels kunt kweken:
Snijd de wortel van het loof op zo’n 3 centimeter van de bovenkant van de wortel. Snijd dan het loof af zo’n 4 centimeter boven de peen. Steek nu de peen met het restje loof in de grond en de plant zal verdergroeien. Begin er pas halverwege mei mee, want nu is er nog kans op nachtvorst en dan lukt het niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten