woensdag 10 juli 2013


                     juli: Opening mosselseizoen


De mosselen hebben even rust gehad om te paren. Maar vanaf nu worden ze weer gevangen in de Oosterschelde.
De oerhollandse mossel is supergezond, want ze zitten vol ijzer en vitamine B en de caloriën zijn te verwaarlozen. Wie wil dat nou niet! Wil je meer informatie over dit bijzondere zeediertje kijk dan ook eens op www.mosselen.nl
Hier alvast een lekker soepreceptje. Is lekker licht tijdens deze warme julidagen.
Mosselsoep met croutons
Ingrediënten
2 kg mosselen
5 dl witte wijn
1 lt water
2,5 dl room
3 uien
3 preistengels
1⁄2 venkel
4 teentjes knoflook
6 takjes verse tijm
4 blaadjes laurier
boter
croutons:
3 dikke plakken zuurdesembrood
een klontje boter
Bereiding
1)Spoel de mosselen in ruim water en maak ze schoon. Haal kapotte mosselen er uit en gooi ze weg. Ook mosselen die openstaan en na een tik er op niet dichtgaan, moet je weggooien.
2)Verwarm een ruime soeppan op een matig vuur. Smelt er een klein klontje boter in. Doe  de mosselen er in en laat ze zo’n 5 minuten garen onder de deksel.
3)Stort de gare mosselen in een vergiet en vang het mosselvocht op in een schaal. Spoel de pan even om.
4)Pel de uien en snij ze grof. Pel de tenen knoflook en snij ze in stukjes.
Spoel de preistengels schoon onder stromend water. Snij het wit van twee preien grof en bewaar de 3de. Snij de venkel in grove stukken.
5)Zet de schone soeppan opnieuw op een matig vuur en smelt er een beetje boter in.
Doe de stukken ui, venkel en knoflook in de pan. Roer regelmatig en laat de groenten 5 minuten stoven. Schenk er vervolgens de witte wijn bij, roer door, en laat de alcohol verdampen. Voeg enkele minuten later ook 2 el water toe en het mosselvocht.
6)Haal intussen de mosselen uit hun schelp en doe de helft er van in de soep.
7)Bind de takjes tijm en blaadjes laurier samen met een beetje keukentouw, en gooi ze in de soep. Laat de soep een kwartiertjes rustig pruttelen op een zacht vuur.
8)Snij intussen het brood in dobbelsteentjes. Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Bak de croutons goudbruinen leg ze op een vel keukenpapier om uit te lekken.

9)Neem de 3e prei en snij het wit in drie gelijke stukken en snij die vervolgens in flinterdunne reepjes.
10)Haal de kruiden uit de soep en pureer de soep met de staafmixer. Giet de soep door een zeef. De droge groentepulp die in de zeef achter-blijft gooi je weg.
Kruid de soep naar smaak met peper en wat zout en giet er een scheut room bij.
11)Gooi de fijne reepjes prei in de soep en laat ze 2 minuten garen op een zacht vuur.
12)Leg wat mosselen in een soepkom, schenk er de soep over en garneer met croutons.
Foto visbureau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten