vrijdag 6 september 2013

Basis recept bouillon maken



Toen ik voor het eerst bouillon maakte, kostte dat wel even wat tijd. Maar ohh wat was het lekker. En het gekke was, het had niets met de bouillonblokjes te maken die je voor een snelle soep gebruikt. Lang niet zo zout, zelfs een beetje zoet en veel geraffineerder van smaak. Echt je wilt niet meer terug naar de blokjes als je zelf bouillon maakt. Helemaal niet als je weet hoeveel zout smaakversterkers er in bouillonblokjes zitten Da’s echt niet gezond! Het leuke is dat ik zelfs een mee-etende puber, die pertinent geen courgette lustte, verslaafd maakte aan de courgettesoep van eigen bouillon. Ta da…
Affijn heb je het weekeinde tijd en zin in soep. Ga naar de groenteboer en sla de groenten in. Hopelijk heb je ook een beetje een grote pan, dan kan je lekker veel maken.

Ingrediënten bouillon
1 ui met schil, gehalveerd
1/2 knolselderij, geschild en in grove stukken
1/2 struik bleekselderij, onderkant er af
1 prei, gewassen en in grove stukken (onderkant er af)
1 winterpeen, gewassen en in grove stukken (bovenkant er af)
3 tenen gepelde knoflook
2 laurierblaadjes
2 blaadjes lavas (maggiplant)
2 el peterselie
1 el rozemarijn
                                         1 el tijm
                                         1 tl zwarte peperkorrels
                                         2 kruidnagelen
                                         1 tl foelie

Bereiding
Doe alles in een ruime pan
Giet er 3 liter koud water bij
Breng aan de kook
Zet het vuur zachter als de bouillon kookt
Schep met een schuimspaan af en toe de ontstane schuim weg zodat de bouillon niet troebel wordt.
Laat zo’n 3 uur trekken.
Zeef de bouillon in een vergiet waar je een schone theedoek in hebt gelegd.
Je hebt waarschijnlijk 2 liter vocht.
De groenten gooi je weg.
Vanaf nu kun je de bouillon gaan verwerken tot een groentensoep (of gebruiken als basis voor een saus.)

Voor een heldere groentesoep:
Voeg een zak soepgroenten  of zelfgesneden groenten toe en eventueel (zelfgemaakte) soepballetjes. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm de soep en proef ondertussen of je hem lekker genoeg vindt.


Voor een gebonden venkelsoep:
Was en snijd een venkel in plakken. Snipper een ui.
Verwarm olijfolie in een pan, voeg de ui toe en roer goed door.
Voeg de venkel toe en roer weer goed door.
Voeg 1 liter bouillon toe en breng aan de kook.
Na 10-15 minuten kun je de boel pureren met een staafmixer.
Breng de soep verder op smaak met peper en zout en evt. een paar druppels anijsdrank.

TIPS:
Uiteraard kun je aan je basisbouillon meer groenten toevoegen.
Kook vermecelli mee met de soep, dat vinden kinderen lekker
Maak van oud brood croutons en geef die erbij
Gebonden soep kun je met allerlei groenten maken. Dus je kunt lekker variëren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten