maandag 9 september 2013

De Peulenparade


Afgelopen week is de Peulenparade van start gegaan. Een promotiecampagne van duurzaamheidsclubs Urgenda en de Bruine Bonen Bende ter ere van de peulvrucht cq. de boon. Wat blijkt namelijk: we eten met zijn allen nog geen kilo bonen per jaar. (Tegen 45 kilo vlees!!!) En dat vinden deze organisaties heel jammer, want bonen en peulvruchten zijn namelijk heel gezond, goed voor het milieu en zeer betaalbaar. Maar ze hebben ook te kampen met een stoffig imago. Ook ik heb jarenlang mijn neus opgehaald voor linzen, want die deden me alleen maar denken aan die muffe soep die mijn moeder er van maakte. De tuinboon heb ik jarenlang gemeden, want die bittere, melige smaak van de tot snot gekookte tuinboon vond ik als kind echt verschrikkelijk. Gelukkig kwam ik er achter dat er ook andere manieren van koken zijn. Heel voorzichtig kocht ik eens een pak linzen en een pondje tuinbonen en toen bleek dat ze eigenlijk heel lekker zijn. Dus wat dat betreft ben ik al lang om. Vandaar dat ik de campagne hierbij graag een handje help. Ook al is het echte bonenseizoen een beetje op zijn einde aan het lopen. Maar deze maand zijn er nog de bruine bonen, linzen en witte bonen te krijgen. Helaas vermeldt Urgenda geen recepten met bonen in de hoofdrol, dus dat doe ik dan bij deze, want dat is volgens mij toch dé manier om je te overtuigen om aan de boon te gaan. Uiteraard bestaat het recept uit verse groenten van deze maand.


linzentip:
In de regel zijn de rode en bruine linzen het meest geschikt om soep van te koken omdat ze tijdens het koken lekker papperig worden. De grijze en groene linzen behouden hun structuur beter en zijn ies bitterder van smaak. Linzen hoeven trouwens niet geweekt te worden, wel gewassen.

                 Lekkere linzensoep

                                                 Ingrediënten
                                                250 g rode of bruine linzen
1 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
250 gr knolselderij
1 kleine peen
1 lt groentebouillon (vers of van 2 tabletten)
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
2 aardappels vastkokend, in stukken
1 tl tijm, fijngehakt
1 tl rozemarijn, fijngehakt
peper en zout
Bereiding
1)Snipper de ui en de knoflook.
2)Was en spoel de linzen schoon.
3)Was en schil de peen, knolselderij en snij ze in blokjes.
4)Verwarm in een pan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de pastinaak, peen en knolselderij toe en bak al roerend 5 minuten mee. Voeg de linzen toe en giet de bouillon erbij. Voeg de laurier, tijm, rozemarijn en de kruidnagel toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
5)Voeg dan ook de stukken aardappel toe en laat nog eens 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.

Met stokbrood en een salade erbij heb je meteen een lekkere maaltijd!

Peulenparade:

Wil je meer over de activiteiten weten die tot 10 oktober lopen? Kijk dan op www.urgenda.nl. #PeulenParade op Twitter of Facebook.com/peulenparade

En zie je deze week toevallig een topfitte politicus op de buis? Dat kan, want de Haagse ministerie-kantines serveren de komende weken allemaal bonenhapjes en menu's. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten