dinsdag 17 september 2013

Goji bes of Hollands fruit?


Hoe gezond is de Goji bes?

Het is onder mijn vriendinnen helemaal hip om Goji bessen te eten, want die schijnen súpergezond te zijn. De plaatselijke biologische supermarkt verkoopt ze ook, dus ging ik op zoek. Tot mijn schrik zag ik dat 250 gram van deze gedroogde bessen 8 euro kosten. Dat moet dan wel een heel bijzonder besje zijn. Dat vroeg om nader onderzoek om erachter te komen waarom de Goji bes zo gezond is, waar hij vandaan komt en waarom hij zo populair is.  

De Goji bes wordt geïmporteerd uit China en is dus qua kilometers niet erg duurzaam. Over hoe de bes geteeld wordt, heb ik niets kunnen vinden. Geen idee dus hoeveel bestrijdingsmiddelen er gebruikt worden.Volgens de promotiesite GojiBessen.nu van het merk 'Puur en Fit' wordt de bes al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunst tegen veroudering en voor het verbeteren van de lever-en nierfuncties. De bes bevat vitamine A, B en C en anti-oxydanten. Leuk, maar dat geldt ook voor gewone Hollandse groenten en fruit. Affijn laten we eens een vergelijkend warenonderzoek doen met de gegevens van GojiBessen.nu:

Vezels

"100 gram Goji bessen bevat 8,5 gram koolhydraten en 1,5 gram vezels. 
100 gram bosbes bevat 7,4 gram koolhydraten en 1,3 gram vezels
100 gram framboos 5 gram koolhydraten en 2,8 gram vezels
100 gram aardbeien 4,2 gram koolhydraten en 1 gram vezels."
Volgens de site zijn vooral de vezels erg gezond, want die zorgen voor een betere stoelgang. Wat dat betreft kun je dus veel beter frambozen eten!!

Calorieën

"100 gram Goji bessen bevat 36,5 calorieën. 

100 gram bosbessen bevat 30 calorieën
100 gram framboos bevat 22,5 calorieën
100 gram aardbei bevat 17 calorieën"

Calorieën moet je niet teveel eten. Wat dat betreft kun je dus beter aardbeien kiezen!
  

Vet en Proteïne

In vergelijking met andere bessen heeft de Goji bes een hogere concentratie goede vetten en proteïne. 
100 gram Goji bes bevat 1,4 gram proteïne en 0,5 gram vet. 
Bosbessen bevatten 0,4 gram proteïne en 0,2 gram vet, 
Frambozen 0,5 gram proteïne en 0,3 gram vet
Aardbei 0,4 gram proteïne en 0,18 gram vet.
Wat dat betreft wint de Goji bes met zijn proteïne, maar niet met de goede vetten. Dan is het 2-1 voor de aardbei.

Natrium
Hoewel de Goji bes nog steeds beschouwd wordt als een vrucht met een laag natrium gehalte, in vergelijking met de andere vruchten bevat de Goji bes meer natrium. 100 gram Goji bessen bevat 25 mg natrium. De bosbes bijvoorbeeld, bevat 0,7 gram natrium. Natrium is nodig voor de vloeistof balans in je lichaam. Teveel natrium kan echter zorgen voor een verhoogde bloeddruk of uitdroging. De hoeveelheden in de Goji bes zijn echter zo klein dat het normaal consumeren van de bes geen probleem op moet leveren. Het dagelijkse natrium gehalte moet per dag lager liggen als 2300 mg.
Het lage natriumgehalte is absoluut een voordeel. Maar als je minder natrium wil eten moet je vooral minder keukenzout eten, want daar zit het meeste natrium in.

Vitamines en Mineralen

"100 gram Goji bessen voorziet in 180% van onze dagelijkse behoefte aan vitamine A, 30% van onze behoefte aan vitamine C, 9% van onze dagelijkse behoefte aan calcium en 15% van onze dagelijkse behoefte aan ijzer. In vergelijking met de meeste andere bessen heeft de Goji bes een hoger gehalte aan vitamine A, calcium en ijzer. Aardbeien hebben echter een hoger vitamine C gehalte, 100 gram bevat namelijk 148% van onze dagelijkse behoefte."
Teveel vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slecht gezichtsvermogen en misselijkheid! 

ORAC Waarde

"Waar de Goji bes een absolute uitblinker in is, is de hoeveelheid antioxidanten die de bes bevat. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in de ORAC waarde. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Goji bessen scoren met ongeveer 25000 per 100 gram als hoogste van alle groente en fruit. Om een vergelijking te geven, een sinaasappel bevat 750 per 100 gram en een braam staat 2de met 7700 per 100 gram."
A ha, het zijn dus de anti-oxydanten die het hem doen. Maar wat zijn dat eigenlijk? Volgens Wikipedia dit: Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en zijn in alle cellen aan te treffen. 

www.kennislink.nl zegt:
Stoffen met anti-oxidante werking zijn vitamines, zoals bèta-caroteen (pro-vitamine A), vitamine C en vitamine E. Ook andere stoffen als fenolen, zoals bijvoorbeeld flavonoïden uit fruit, worden tot de anti-oxidanten gerekend. Daarnaast maakt het lichaam ook zelf antioxidanten, zoals glutathion en ubichinon.

En hoeveel heb je daarvan nodig dan? Volgens Wikipedia dit: Bij een voedingspatroon met voldoende groenten en fruit, is het gebruik van antioxidanten als voedingssupplement geheel overbodig. Antioxidanten zijn o.a. te vinden in groenten, fruit en noten.


Affijn, er wordt dus enorm veel verdiend aan deze niet duurzame Goji bes door de biologische-, reform- en natuurwinkels onder het mom dat anti oxydanten goed voor je zijn. Een idee dat vooral door de wetenschap de wereld in is geholpen en gretig is overgenomen door slimme fabrikanten en marketeers. Anti oxydanten zouden goed zijn tegen kanker, maar terwijl iedereen dure Goji bessen aan het kopen en eten is, komt de wetenschap langzaam terug op hun bewering. Of zoals het KWF het verwoord in een rapport:Voor geen enkel anti-oxidant is bewezen dat het de kans op kanker verkleint. Er is niet voldoende bewijs om het gebruik van voedingssupplementen aan te bevelen. Het slikken van supplementen onder het motto: 'baat het niet schaadt het niet', moet zonder meer worden afgeraden.’

Tja, ik denk dan voor 8 euro kun je vele kilo's verse Hollandse groenten en fruit kopen. Die leveren je wekenlang de vitaminen, mineralen en anti-oxydanten op die je nodig hebt. Da's gewoon een kwestie van nuchter nadenken.

Bronnen: 
Bionieuws  
Wikipedia
Kennislink
Gojibessen.nu 

2 opmerkingen:

  1. Tja dat is wel vaker zo net als nu met die kokosolie moet van ver komen maar vergelijk het maar eens met koolzaadolie die scoort op sommige onderdelen weer hoger en komt uit europa. Of lijnzaadolie. Vraag me weleens af wat is beter iets lagere gezonde samenstelling of de vervuiling van ver weg halen.

    BeantwoordenVerwijderen