donderdag 12 september 2013

Oesterseizoen geopend


Ik ben dol op oesters. Of het nu een rauw of een gegrilde, gegratineerde of gebakken is, het kan me niet schelen. Ik vind het altijd lekker. En dus was ik gisteren heel blij met de opening van het oesterseizoen in Zeeland. 
 eigen oesteroogst Yerseke maart 2013


Dat wil zeggen dat de Zeeuwse plaatsen Sluis en Yerseke hun MSC gecertificeerde duurzame creuse en platte oesters weer gaan promoten. Nu is die laatste, door de koude winter, nog niet verkrijgbaar. Maar de goede, oude creuse wel. Deze wilde oester komt trouwens oorspronkelijk uit Azië en werden ruim 40 jaar geleden pas in Nederland geïmporteerd omdat de inheemse platte oester op sterven na dood was. De creuse voelde zich prima thuis in Zeeland en is er nu dan ook talrijk aanwezig. Veel talrijker dan de inheemse platte, maar dan heb je het meteen over de Ferrari onder de oesters. Hij groeit alleen in het Grevelingenmeer en doet er 6 jaar over voor hij volwassen is en gevist kan worden. Dat terwijl de creuse al in twee jaar volgroeid is. Je moet dan ook wat voor de platte neertellen, zo'n 3 euro pst. is de verwachting, dat is twee keer zo duur dan een creuse.
Gisteren zag ik trouwens bij de talkshow van RTL een oestermeisje. Helaas had zij geen Zeeuwse creuse bij zich maar een soort uit Frankrijk. Dat is dan weer jammer voor de promotie van de Zeeuwse oester. Maar goed, wil je ook eens een oester proberen, maar durf je geen rauwe te eten, probeer dan eens oestersoep.
Neem daarvoor trouwens altijd de creuse. De platte moet je gewoon alleen rauw eten.

Oestersoep

8 schoongemaakte oesters creuses
wit van 1 prei, juliënne gesneden
1 liter visbouillon
0,125cl slagroom
2 eierdooiers
1 glas witte wijn
mespunt nootmuskaat 

1 tl gehakte rozemarijn
peper en zout
100 gr Hollandse garnalen


oestermes
theedoek
schaaltjes
2 pannen
garde
  

1)Verwarm de oesters en de rozemarijn  langzaam in een beetje bouillon. Laat ze 5 minuten op een laag vuur staan. 

2) Open de oesters door ze één voor één tussen een opgevouwen theedoek, met de platte schelp naar boven te leggen. Wrik een oestermes tussen het achterste stuk van de schelphelften, daar waar een soort spiertje zit, om de oester te openen. Duw het mesheft naar onder en creëer een soort van hefboomsysteempje. Gebruik voldoende kracht, maar blijf voorzichtig. Duw de bovenste schelphelft voorzichtig naar boven. Schraap met een aardappelmesje voorzichtig de oester uit de schelp en vang het vocht op in een schaaltje. Giet het oestervocht door een fijne zeef zodat alle onzuiverheden eruit gefilterd worden.
3)Maak de rest van de bouillon warm en meng de bouillon waarin de oesters zijn verwarmd en het oestervocht, erdoor. Roer de slagroom erdoor. 
4)Klop de eierdooiers los met de witte wijn. Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe en geleidelijk enkele lepels hete bouillon. Meng het eiermengsel door de rest van de bouillon. Voeg de prei toe. Verwarm de soep, maar zorg dat het niet kookt, want dan gaat de boel schiften. 
5)Voeg de garnaaltjes en de oesters toe en warm nog even door. 

Serveer met stokbrood. 

1 opmerking:

  1. Wat een leuk recept! Ga ik zeker een keer maken, wellicht een leuk idee voor de kerst...
    Denk toch dat ik rauwe oesters wel het lekkerst blijf vinden.
    Weet nog goed dat ik mijn eerste oester kreeg van een oesterman van www.oesterman.net

    Je eerste oester blijft je toch altijd een beetje bij hahah.

    BeantwoordenVerwijderen