woensdag 11 september 2013

Pas op: Nepproduct

1LAlpro Almond

Op deze blog wil ik je graag gaan laten zien wat voor zogenaamd 'gezonde producten' er in de supermarkt verkocht worden en hoe je deze kunt herkennen door simpelweg het etiket te lezen. De amandelmelk van Alpro is wel een van de fraaiste voorbeelden. Omdat ik een lactose-intolerantie heb, kijk ik vaak naar alternatieven voor melk. Dus leek de amandelmelk van Alpro me wel wat. Hij is veel betaalbaarder dan de amandelmelk uit de biologische winkel. Scheelt al gauw een euro per pak! Maar goed, ik lees graag etiketten, dus dat deed ik eerst maar eens en ja dat was meteen schrikken. Kijk maar:

Op een etiket staan de ingrediënten altijd op volgorde van hoeveelheid. Ofwel het hoofdbestanddeel is dus water, gevolgd door suiker. De derde in rij is de amandel. Maar daar staat 2% achter. Dat wil zeggen dat alles daarna voor minder dan 2% aanwezig is. Dan begint het rekenen. Het aantal ingrediënten, na de amandel, zijn er nog 5. Ze kunnen niet meer dan 2% per stuk aanwezig zijn, dus dat is max. 10%, waarschijnlijk minder. 
Ofwel dit pak bestaat dus voor zeker 88% uit water met suiker! Dat is niet echt gezond! 
Ik heb het pak dus weer terug op zijn plek gezet dus. Maar de grap is dat ik buiten de supermarkt meteen werd tegengehouden door werkstudenten die een standje van Alpro bestierden. Ze boden me het drankje aan en vertelden hoe geweldig het was. Op mijn vraag of ze het etiket konden laten zien, begonnen ze meteen over de aanwezige amandelen. Ik heb ze uitgelegd dat die kruimel amandel te verwaarlozen was ten opzichte van het water en de suiker die er in zitten. Tja, en toen stonden ze met hun mond vol tanden en wilde een andere mevrouw nog wel weten of ik dan toch de presentatie van het standje en het logo leuk vond!!!!!!!!!!! Pff, maak gewoon een eerlijk product in plaats van suikerwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten