donderdag 26 september 2013

Wat zit er in vruchtenlimonade?


Je hebt eigenlijk 2 soorten vruchtenlimonades in de supermarkt.
1) Die met veel suiker en heel klein een beetje fruit 
2) Die met veel fruit en (een beetje) suiker.
Als verstandige moeder ga ik natuurlijk voor optie 2 en dan neem ik die fles waar maar liefst 75% fruit in zit!
Nu heeft mijn zoon op het moment een duidelijke voorkeur voor de frambozensmaak. Dus nemen we de Framboos. Maar wat valt me dan als eerste op. Er staat framboos op het etiket, maar erboven staat dat er 75% fruit in zit en dus niet 75% framboos. Dus kijk ik op de achterkant van de fles om te zien wat voor fruit er in zit.
In de framboos-limonade zit dus aan fruit: Appel, 10% Framboos, Vlierbes en Rozenbottel. Nu zijn de percentages op een etiket altijd aflopend. Dus als er 10% Framboos in zit, dan zit er hooguit ook 10% Vlierbes en 10% Rozenbottel in. 30% bij elkaar dus. Ofwel deze fles bevat minstens 45% appelsap. Maar nee, we noemen het Frambozensiroop! 

Maar er is ook positief nieuws. Verder zit er namelijk Vlierbes en Rozenbottel in. Heel fijn, want deze zitten vol vitaminen en zijn dus supergezond. 
Rozenbottelstruik
Rozenbottel

Wist je trouwens dat je deze vruchten overal in de natuur kunt vinden? In deze tijd van het jaar kun je ze zelfs plukken. Van Rozenbottels (vrucht van de wilde roos) kun je vooral jam maken. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen.
Vlierbesstruik
Van Vlierbessen kun je naast jam ook sap en siroop maken. Ook deze typisch Hollandse bessen zitten boordevol vitaminen en mineralen.De siroop werd vroeger gemaakt als middel tegen keelpijn, griep en hoest! Dus je hoeft helemaal niet de dure Bosbes en de Gojibes te kopen, maar pluk gewoon wat vlierbessen en maak er je eigen supergezonde limonade mee. 

Zelf vlierbessenlimonade maken?


Pluk zoveel bessen als je kunt. Ris ze thuis van de takjes. Spoel ze schoon en doe ze in een zakje of bakje en zet ze een dagje in de diepvries. Bevroren fruit laat namelijk veel meer sap los en dat willen we graag.
Ontdooi de vlierbessen en breng ze in een pan met een bodempje water aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen. 
Doe alles dan in een zeef, liefst door een schone, wasmiddelvrije doek.Verwarm het sap dan nog een keer, maar breng niet meer aan de kook. Vul nu schone flessen met het sap en je komt de winter grieploos door. 

Zelf vlierbessensiroop maken?

Verwarm het sap dan met suiker (verhouding 2 staat tot 1), breng aan de kook en laat de suiker geheel oplossen in het sap. Zet dan het vuur uit, giet de siroop in schone flessen en zet ze weg. De siroop is niet alleen lekker om limonade van te maken, maar ook heerlijk over ijs en pudding en een lekkere basis voor een zoete wildsaus. En nogmaals 'It keeps the doctor away!'
Takje van de vlierbes
Losse vlierbessen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten