donderdag 10 oktober 2013

Dag van de duurzaamheid en Oosterse spruitjes


Het is vandaag op 10 oktober 'Dag van de duurzaamheid' georganiseerd door de stichting Urgenda die iedereen oproept vandaag een duurzaamheidsactie te doen. Nou ik zou zeggen kook lekker duurzaam vanavond! Wat dan?
Nou ik heb gewoon weer zin in spruitjes, maar dan lekker oosters. Kan ik je meteen die salade van de losse blaadjes laten zien die ik beloofd had. Als dat niet duurzaam spruiten eten is dan weet ik het niet meer.


Je schilt de spruiten, haalt de harde onderkant er af en bewaart de buitenste blaadjes (mits ze gaaf zijn) apart.
Zet een pan water op.
Zodra het water kookt blancheer je daar de spruitenblaadjes in. Na twee minuten schep je ze er uit en legt ze in een vergiet om af te koelen.

Dan doe je de spruiten in het kokende water en laat de boel aan de kook komen. Zodra ze koken voeg je 1 tl zout toe en laat ze 5 minuten doorkoken. Giet ze af en giet er meteen koud water op zodat ze niet doorgaren.
 Laat staan!
Snipper een ui en snijd een teentje knoflook fijn. Verwarm zonnebloemolie in een pan en fruit daarin de ui en knoflook met 1 tl sambal oelek en koenjit, laos en djahé (een halve tl van elk) 5 minuten zachtjes.

Giet het koude water van de spruiten en voeg de spruiten bij de ui. Bak ze even zachtjes mee en voeg dan een flinke scheut ketjap manis toe. Roer goed door en haal na 1 minuut van het vuur.
De specerijen
Je hebt nu lekkere, Oosterse spruitjes en meteen een lekkere jus. Heerlijk bij een vastgekookte aardappel en een biologisch speklapje.....

spruitjes in de pan
Morgenmiddag maak je deze lunchsalade van de spruitenblaadjes.
Je voegt wat zachte geitenkaas, stukjes appel en stukjes hazelnoot toe. Doe er een scheutje olijfolie en balsamico over en klaar is je gezonde, duurzame lunch!
lunchsalade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten