maandag 21 oktober 2013

Herfstvakantietip: kastanjekoekjes maken!


Het is herfstvakantie en het belooft de komende dagen mooi weer te worden! Wat ga je dan doen? Met de kids het bos in, tamme kastanjes zoeken en die dan verwerken in heerlijke kastanjekoekjes!

Uw razende blog-reporter ging u al voor. Vorige week woensdag trok ik met zoonlief al het bos in voor de kastanjes en verwerkte die in een heerlijke pot kastanjes op siroop! Het (bewerkelijke)recept hiervan volgt nog!


tamme kastanjes
Maar toen hadden we toch nog wat over en besloten er gisteren koekjes mee te bakken. Recepten kon ik niet vinden, dus bedacht ik er zelf een. En ik moet zeggen, ik vind ze zo geslaagd dat ik het recept hier graag met je deel!

Je neemt ruim 1 ons tamme kastanjes! Die herken je trouwens altijd aan het puntje dat ze hebben. De NIET-eetbare kastanjes zijn altijd helemaal rond!
Je kerft ze allemaal kruislings in en gooit ze dan in een pan kokend water.
5 minuten later haal je ze eruit. Zet je tanden op elkaar en ga ze pellen. En dan is het heel belangrijk dat dat bruine velletje, dat strak om de kastanje heen zit, er ook af gaat! En dat is geen leuk karwei kan ik je vast verklappen!
Maar ja, je moet er wat voor over hebben. Je zult trouwens ook zien dat je kastanje uit elkaar valt bij het pellen. Maakt niet uit. We gaan ze toch fijnmalen. Maar er zijn veel kastanjerecepten die zeggen dat je ze vooral heel moet houden bij het pellen. Nou die hebben het waarschijnlijk nooit zelf gedaan, want dat lukt dus gewoon niet. (en was dus mijn frustratie bij het maken van de kastanjes op siroop!)

Affijn, als je alle kastanjes gepeld hebt doe je ze in de keukenmachine en dan krijg je dit.
Zo'n 100 gram fijngemalen kastanjes.

                              

Dan verwarm je de oven voor op 180 graden.
Klop 100 gram zachte boter met 100 gram basterdsuiker, snufje zout  en 1 ei.
Doe daar 100 gram volkoren tarwebloem doorheen en de fijngemalen kastanjes.
Voeg 1/2 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en 100 gram havermout toe.
Hou je nou van heel zoet, voeg dan nog een zakje vanillesuiker toe!
Mix de hele boel stevig door elkaar.
Maak er balletjes van en druk die plat. Wij zetten er vervolgens een stempel op met deze superleuke stempel van Albert Heijn! Doe trouwens wat bloem op het koekje voor je stempelt. Anders blijft ie zo plakken!

En toen hebben we ze een half uurtje laten garen in de oven!
Nog even wachten tot ze afgekoeld zijn! En da's best moeilijk...
                                                                                                    Maar dan zijn ze klaar om op te eten!

PS: kun je die tamme kastanjes niet vinden, neem dan lekker walnoten of hazelnoten. Ook heel lekker!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten