vrijdag 11 oktober 2013

Hoe maak je zelf verse pasta?Zelf verse pasta maken?
Vanavond krijg ik een aantal eters op bezoek en ga ik lekker verse pasta maken. Veel mensen vinden dat een lastige klus, maar dat is het echt niet en veeeeel lekkerder dan die uit een pakje.

Voor het maken van verse pasta gebruik je per persoon: 100 gram meel en 1 ei. Zorg dat je Italiaans meel gebruikt. Sommige supermarkten (Jumbo en Coop) hebben het in het assortiment. 
Voor het maken van verse pasta gebruik je het liefst 'Farina di grano tenero 00' Op sommige verpakkingen staat overigens wel Type 00 maar er moet ook bij staan dat het geschikt is voor pasta. Dus let op! Je kunt trouwens ook 'Farina di semola di grano duro' gebruiken, maar eigenlijk is die vooral voor pasta die je laat drogen om te bewaren. Een mix van beiden wordt trouwens ook gedaan!

Hier gaan we uit van het maken van spaghetti. Daarvoor heb je voor 4 personen nodig.
400 gr 'Farina di grano tenero 00'
4 biologische eieren
zout

Bereiding
Maak op het aanrecht een hoopje van het meel en breng in het midden een kuil aan. Breek de eieren in de kuil. Voeg 1/2 tl zout toe.  Klop de eieren  en neem telkens een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig want voor dat je het weet maak je de wand kapot.
foto's Giallo Zafferano
Meng de rest van het meel met je handen verder. Kneed het deeg stevig door. Het moet soepel en egaal worden. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Meestal duurt dit niet langer dan 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat olijfolie en NOOIT met water.
Wikkel het in huishoudfolie en leg het een uurtje weg in de koelkast. Haal de pasta uit het plastic en haal hem door de breedste stand van de pastamachine. Zet de machine dan telkens wat strakker en haal de pasta er nogmaals doorheen totdat je bij de gewenste dikte bent. Voor spaghetti kies ik meestal stand 3. Hang de pastaslierten het liefst aan een droogmolen of om een stok te drogen.

Om pasta te koken reken je voor elke ons pasta één liter water en een halve theelepel zout. Zodra het water kookt, doe je de pasta in de pan. Zodra het weer kookt, voeg je het zout toe. Na 2-3 minuten is je pasta al gaar. Nu kun je gaan afgieten. Zorg wel dat je de pasta nu snel serveert want het koelt snel af. 
Mocht je dat gemakshalve toch liever doen koop dan niet die zogenaamd verse pasta van Buitoni (AH) dat is echt karton. Neem ook geen huismerk pasta, geen Grand Italia maar de iets duurdere De Ceccho (AH) of mijn favoriet Barilla (Jumbo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten