woensdag 2 oktober 2013

Hoe maak je zuurvlees?Een van mijn favoriete vleesgerechten is het Limburgs Zuurvlees ofwel Zoervleis!
Nee het is niet zuur, eerder een beetje zoet. Je maakt het namelijk met appelstroop en ontbijtkoek! In Limburg maken ze het van paardenvlees, maar ik gebruik liever rundvlees. Je kunt het beste een dagje tevoren beginnen met het vlees in de marinade te zetten:

Marinade
500 gram sucadelappen
4 jeneverbessen
6 kruidnagelen
2 laurierblaadjes
3 dl water
3 dl azijn

Snijd het vlees in gelijke blokjes en doe ze in een schaal (geen aluminium!). Giet daar het water en de azijn overheen en voeg de specerijen toe. Dek de schaal af en zet hem 24 uur weg in de koelkast.

Haal de volgende dag het vlees uit de marinade, maar bewaar het vocht.
Dep het vlees een beetje droog met keukenpapier.
Snijd 2 grote uien in ringen en fruit die aan in een bakpan. Doe een klont boter in een braad- of stoofpan en bak het vlees hier in met wat zout en peper. Let op: het is zaak dat het vlees snel dichtschroeit. Voeg als het vlees gebakken is de uien uit de andere pan toe.
Verwarm in een andere pannetje de marinade inclusief specerijen. Voeg die toe als het vlees goed gebakken is.
Doe er 2 eetlepels appelstroop bij en, als je van zoet houdt, een eetlepel suiker.

Laat dit zeker 2 uur op een zacht vuur pruttelen. Als het vlees zacht is, verkruimel je 2 plakken ontbijtkoek boven het vlees om het geheel te binden en op smaak te brengen. Roer door en laat nog even pruttelen. Proef en bepaal of je het zoeter wil hebben. Zo ja, dan voeg je nog wat appelstroop toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Traditioneel wordt bij het Zoervleis zelfgemaakte appelmoes, mayonaise en dikke patatten gegeten, maar bijvoorbeeld rode kool en puree zijn er ook erg lekker bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten