donderdag 17 oktober 2013

Lätta lekker luchtig....dure gebakken lucht!
In het kader van 'Pas op nepproduct' heb ik weer een toppertje deze week. Lätta.........
Nou ben ik geneigd er het woord boter achter te zetten, maar dat is het niet. Margarine dan? Nee, dat is het ook niet (dus mogen ze dat er ook niet op zetten). Wat is het dan wel? 
Een marketing-smeersel met veel (gebakken)lucht, letterlijk!
Unilever geeft namelijk aan dat het een 'luchtig opgeklopte halvarine' is die het goedje extra lekker smeerbaar maakt. Lees: die het product lekker goedkoop te produceren maakt. Want een deel van het pakje is dus letterlijk lucht en dat scheelt weer in de grondstoffen. Daarnaast zit er maar 320 gram in een pakje en niet 500 gram zoals in de meeste kuipjes!!! Als je het dan ook nog als iets heel speciaals verkoopt, net zoals de zuivelfabrikanten doen met hun 'luchtige toetjes', kun je er ook nog meer geld voor vragen. Namelijk €2,- voor 320 gram. Een gemiddelde halvarine kost rond €1,- voor 500 gram. Voila het marketingprincipe pur sang.

Ingrediëntenlijst Lätta

Etiket
Het etiket van Lätta vertelt verder dat er in de eerste plaats water, plantaardige olie en zetmeel in zit. Vitamine A en D zijn toegevoegd en dat de halvarine, hoe moleculair, opgeklopt is met stikstof! Die 0,5% zout maakt de halvarine volgens de makers net even wat lekkerder dan gewone halvarines. Zijn alle fabrikanten dus net bezig om het zout in hun producten te reduceren, stopt Lätta het er juist weer in!

Scoopen!
Lätta was er trouwens al heel lang, maar werd in 2004 van de markt gehaald omdat niemand het meer kocht. 
Maar volgens slimme marketingmannen is de eetcultuur in Nederland op het gebied van brood in 9 jaar tijd enorm veranderd. Vroeger aten we braaf bammetjes uit een broodtrommeltje. Maar de 'jeugd van tegenwoordig eet' allerlei soorten luxe broodjes en wil dan graag even scoopen met zo'n lekker broodje.......
Scoopen? ........... wees gerust  dat ligt niet aan jou. Het woord is alleen bekend onder hockeyers. Het is een Engelse term die letterlijk betekent: 'de bal met je hockeystick omhoog wippen'. Blijkbaar was het Nederlandse woord dippen niet hip genoeg en werd dit woord bedacht. Maar dat dippen, eeh pardon scoopen, is dus wat de fabrikant hoopt dat je doet, aldus hun site: "Geniet extra van Lätta door het met een knapperig stukje brood of cracker uit de kuip te scoopen. Zo lekker kan luchtig zijn." Lekker vies zou je bedoelen. Gadver... wie wil er nou een bakje boter vol broodkruimels om over de hygiëne maar te zwijgen. 
Affijn, in het kader van de smaakbeoordeling heb ik het natuurlijk wel geproefd. Tja, wat zal ik er van zeggen, het is smeuïg, smeert makkelijk, ziet er een beetje brobbelig uit en is niet bijzonder van smaak. Dus nee, ik ga niet  'scoopen'. Voorlopig is dit spulletje exclusief bij de AH te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten