donderdag 3 oktober 2013

Leids ontzet met hutspot                                                          Leids ontzet door schilder Otto van Veen

We hebben dan niet zoveel lokale culinaire tradities in Nederland, maar vandaag wel.
Want in Leiden vieren ze vandaag Het Leids Ontzet. Dat is een jaarlijks feest waarop de stad de bevrijding van de Spaanse bezetters tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) viert. 
En dat ging zo. Leiden koos in juni 1572 de kant van Willem van Oranje die tegen de overheersing van de Spanjaarden was. In oktober 1573 stuurde de Spaanse koning landvoogd Alva met zijn troepen naar de Nederlanden. Ze bezetten ook de stad Leiden en hongerden de bevolking uit als straf voor hun overstap naar Willem. Daarop staken de watergeuzen de omringende dijken door. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werden de Spaanse legers overvallen door het water en sloegen op de vlucht. Ze lieten hun ketels met hutspot achter. Daar werden de hongerige magen van de Leidenaren mee gevuld. Daarop trakteerden de watergeuzen hen ook nog eens op haring en wittebrood om de overwinning te vieren. De meeste Leidenaren zijn op 3 oktober vrij en wonen dan een herdenkingsdienst bij in de Pieterskerk. ‘s Ochtends is er een traditionele uitreiking van haring en wittebrood en later op de dag zijn er tal van festiviteiten, hutspot eten en een groot vuurwerk.
Overigens was de originele hutsepot niet met wortelen, want die waren toen nog niet uitgevonden. De Spanjaarden aten ze met pastinaken. Een groente die wij in Nederland ook al kenden.
foto Okokorecepten.nl

Wil jij vandaag ook Leidse hutspot eten? Dan kun je via deze link het originele recept vinden op Smulweb. http://www.smulweb.nl/recepten/999105/Leidse-hutspot

Veel succes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten