dinsdag 29 oktober 2013

Plofvrije knakworsten? Wat is dat nou weer..........

Al struinend door de supermarkt kwam ik dit wel een heel bijzonder blik knakworst tegen. 
Welke marketeer heeft zich daar nou weer mee bezig gehouden? Echt wat een marketingonzin bij elkaar.

1) Plofvrij
Knakworsten met de bijzondere aanbeveling dat ze Plofvrij zijn. Nou ken ik alleen de term plofkip. Maar deze knakworsten van Struik zijn niet van kip gemaakt. Nee, de fabrikant pronkt er zelfs mee dat er wel 80% varkensvlees in de worsten zit.

2)80% varkensvlees
Waar bestaat die andere 20% vlees van de worsten dan uit? Dat staat er niet op.

3) Puur kwaliteitsvlees.
Kan iemand van de firma Struik me uitleggen wat dat volgens de fabrikant is? Oke, ze hebben een ster van het Beter Leven keurmerk. Maar weet jij waar dat keurmerk voor staat? Ik leg het je uit. Dit keurmerk is van de Dierenbescherming. Het wordt op producten gezet die zich volgens de dierenbescherming inzetten voor betere leefomstandigheden van de dieren.
Voor varkensvlees met één ster geldt het volgende:
De vleesvarkens krijgen meer ruimte  -------------> 1m2 tegen 0,70m2 dat een gewoon vleesvarken krijgt.
De varkens krijgen beter afleidingsmateriaal------->Blok hout, touw, koker met stro ipv alleen een ketting
De zeugen worden in grotere groepen gehuisvest-->Het wordt voor de varkens dan makkelijker het hok in te 
                                                                         delen in aparte gebieden om te rusten, te wroeten en te vreten.
De biggen worden niet gecastreerd------------------>Gewone varkens helaas nog wel.
Staart couperen en tanden inkorten ----------------->Is nog wel toegestaan
Het antibioticagebruik wordt teruggedrongen------>Dieren krijgen preventief antibiotica toegediend, 
                                                                         behalve biologisch gehouden dieren.
Het veetransport is korter en beter ------------------>Maximaal 8 uur rijden naar het slachthuis ipv onbeperkte duur!
Kijk dan snap je tenminste wat zo'n keurmerk waard is en kun je een betere keuze maken. Op deze site http://beterleven.dierenbescherming.nl vind je trouwens meer informatie hierover!
4) Traditioneel Hollands recept
Ik heb inmiddels aardig wat research gedaan naar traditionele Hollandse gerechten, maar het recept voor knakworst ben ik nog nooit tegengekomen. Wel heb ik begrepen dat het een na-oorlogse uitvinding is van twee slagers die de worst succesvol aan de man brachten. De oorspronkelijke receptuur is verloren gegaan, evenals het bedrijf. Meer hierover vind je op de site:http://www.kijkopzutphen.nl/NEW/index.php/de-man-van-knakworst.html

5)De juiste 'knak'
Een knakworst is een worst die volgens de overlevering 'knak' moest zeggen als je er in beet. Nou zijn de huidige fabrieksworstjes daar veel te slap voor maar niet volgens Struik: Zo zou 80% varkensvlees voor een heerlijke sappigheid zorgen en de juiste 'knak'. 

6) Geen kunstmatige geur-kleur en smaakstoffen
Ofwel toegevoegde stoffen die niét vanuit een natuurlijke bron zijn verkregen. En dat zijn de E-nummers op het blik inderdaad niet. Ze zijn gewonnen uit een natuurproduct. 
E451:is Natriumzout gewonnen uit mineralen
E316: is een synthetische antioxidant afgeleid van vitamine C. 
E250: is een conserveermiddel voor kleurbehoud in vleeswaren. Komt van nature voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat. In vleesproducten is alleen de biologische variant toegestaan.
Maar de termen rookaroma en kruiden worden voor het gemak niet verder gespecificeerd.

Toch blijft plofvrij wel de raarste term die ik ooit op een verpakking zag! 
Als je weet wat het betekent mag je het zeggen! 
En je mag me ook mailen als je een oud knakworst-recept weet!
O, ja voor ik het vergeet; voor de recepten met knakworst hoef je niet naar de site van Struik. Welgeteld 2 recepten en beiden niet bepaald aan te bevelen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten