maandag 14 oktober 2013

Welk meel gebruik je om pasta te maken?

Vrijdag schreef ik over het maken van verse pasta en schreef dat ik daarvoor grano duro gebruik. (inmiddels is de tekst aangepast!) Dat deed ik ook altijd, maar nu vertelde een Italiaanse vriendin dat ze het in Italië meestal met een ander type meel doen. Ofwel mijn verwarring was compleet, want ik dacht juist in Italië begrepen te hebben dat je grano duro moet gebruiken............Affijn nu wilde ik het fijne er echt helemaal van weten en dus ben ik dit weekeinde maar eens in de wereld van het pastameel gedoken. Ik denk dat ik het nu aardig begrijp.


Pastameel bestaat uit fijngemalen griesmeel dat veel gluten bevat. Die gluten zijn belangrijk voor de samenhang van de pasta. Ben je gevoelig voor gluten, kijk dan uit met pasta, want het bevat veel meer gluten dan onze bloem of meel.

Je onderscheidt grofweg 2 typen:
1)Farina die grano duro type 0 


2)Farina die grano tenero type 00


De eerste wordt gebruikt om pasta van te maken die je wilt laten drogen om te bewaren. Dat zijn met name de fabrikanten dus die dit gebruiken.

De tweede wordt gebruikt om verse pasta van te maken die je meteen opeet. Kortom dit is het meel dat je moet hebben!

Om het extra lastig te maken wordt dit 2e type meel ook gebruikt voor cake en gebak. Op de verpakking moet dus staan dat het speciaal voor pasta is, want dan weet je dat je type 2 hebt met extra veel gluten!

Om het nog lastiger te maken. Er zijn ook Italianen die een mix van beide soorten gebruiken voor het maken van verse pasta.

Tarwebloem geschikt?
Stel je hebt geen winkel in de buurt die deze meelsoorten verkoopt, kun je dan ook gewoon tarwebloem gebruiken? Nee, want daar zitten nauwelijks gluten in en dat is noodzakelijk voor pasta. Alleen volkorenmeel met minimaal 14% eiwit en 12% gluten is geschikt! Maar ja dat staat natuurlijk nooit op de verpakking. Alleen je bakker kan je daar wellicht aan helpen.

En nu ik toch zo bezig ben: Koek, gebak, pannenkoeken in alle recepten staat dat je bloem moet gebruiken. Maar welke bloem dan? Er staan verschillende soorten in de supermarkt. Maar wat is nou wat? Ik ga het tot op de bodem uitzoeken en kom bij je terug!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten