maandag 28 oktober 2013

Woktober: wokken met oktobergroenten!

Ja, daar was vandaag dan toch eindelijk het echte herfstweer. En dan meteen ook goed. Weeralarm, Code rood, omgewaaide bomen, stilstaande treinen............wat een maandag zo na de herfstvakantie. Maar ja er moet toch gekookt worden nietwaar. En aangezien alles in huis op was moest ik vanmorgen boodschappen doen. In de straat voor de supermarkt lagen ontzettend veel afgewaaide takken die mij op een leuk duurzaam, decoratief idee brachten! Ik nam een aantal grote takken mee en zette ze in mijn enorm hoge vaas.
Tja, en toen nog bedenken wat te eten vanavond. Veel vitaminen? Ja  Stamppot? Nee  Piepers? Nee. Rijst? ja.....wokken ja!!! Het is tenslotte Woktober! Ok aan de slag dan maar.

Duurzaam en reuzehandig rijst koken!
Ten eerste de rijst opzetten. Ik gebruik altijd 2 koppen rijst en 3 kopjes water. Die breng ik aan de kook. Als het een paar minuten kookt, haal ik de rijst van het vuur en doe deze in de reuzehandige en energiebesparende hooimadam, die ik ooit via internet kocht.
<-Kijk dit is hem. ->
De rijst gaart in deze dekbed-zak. je hebt er geen omkijken naar, de kans op verbrande rijst is uitgesloten en het bespaart je energie!


Vlees
Ik sneed een biefstukje in reepjes en bakte die in de wok. De reepjes liet ik uitlekken op een bordje.

Groenten
In de olie deed ik vervolgens 1 gesnipperde ui, 1 teen geperste knoflook, broccoli-roosjes (vol vitamineC), losse spinazie (vol ijzer), plakjes winterpeen, die ik boven de wok met de kaasschaaf in plakjes snijd, en tenslotte de altijd lekkere en makkelijke Chinese kool. Dit liet ik even lekker wokken en toen deed ik er 1 tl ketoembar, 1 tl kurkuma en 1 tl djahé bij en twee flinke scheuten ketjap manis en 1 scheutje sherry. Nog even laten pruttelen. Ondertussen een bosuitje schoonmaken en in stukken van 2 cm snijden en toevoegen. Even roeren en klaar.

Rijst, groenten en vlees op een bord scheppen en klaar is je 'after the storm' gerecht. Hmmmmm.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten