maandag 18 november 2013

De nepper van de week!


En heb jij ook de intocht van de goedheiligman op tv gekeken dit weekeinde? Was best spannend natuurlijk dit jaar met die hele discussie over Zwarte Piet wel of niet! Maar gelukkig voor de kleine kids, de pieten én de Sint, is het allemaal rustig verlopen. Nu was mijn 7-jarige zoon druk aan het sporten op zaterdagochtend, maar dit gemis haalt hij in door elke avond trouw naar het Sinterklaasjournaal te kijken, elke dag een tekening voor Sint te maken, zich mijn winterwortels uit de koelkast toe te eigenen én gewapend met verrekijker en loep een 'Zwartepieten-sporen- onderzoek' in te stellen. Want hoe doen ze dat toch elk jaar weer zo'n letter precies in je schoen?
Kortom bij ons staat alles weer in het teken van de Sint en dus haalde ik snel gevulde speculaas bij de supermarkt. En ik weet het, verstandig is het niet, want de spijs in deze koeken is zelden echt en vol slechte E-nummers. Want amandelen, die er dus eigenlijk in horen te zitten, zijn relatief duur. Dus verzinnen fabrikanten goedkope oplossingen. En dan kom je best op rare dingen uit........... Maar eerst de lijst van talloze suikers en stabilisatoren die soms als E-nummer en soms gewoon bij hun ingewikkelde naam worden genoemd. Handig die fabrikant, anders staan er wel heel veel E's op de verpakking.


Ingrediënten in volgorde:

Suiker en dat proef je. Mierzoete bende dit
Tarwebloem het is tenslotte koek en dus ontkom je niet aan bloem
Sojabonen een goedkope grondstof op zich niks mis mee. Zit in heel veel koek en gebak.
Plantaardige olieën....raapzaad, palm en kokos. Waarom 3 verschillende? Geen idee.
Gemodificeerd aardappel zetmeel een verdikkingsmiddel en eigenlijk een E-nummer
Glucose-fructosesiroop nog meer suiker dus
Speculaaskruiden en specerijen *zie hieronder
Dextrose...........suiker dus
Rijsmiddel 
E450 =Kalium disfosfaat, ofwel stof om verkleuring tegen te gaan
E500 = Natriumkarbonaat om verklontering tegen te gaan
E503 = Ammoniumcarbonaat
Stabilisator wordt gebruikt om textuur te verbeteren. Is ook een E nummer in categorie E400-E495
Sorbitol suikervervanger en E420
Verdikkingsmiddel: guargom (E400-E495)
Pectine............. ook een verdikkingsmiddel (E400-E495)
Zout
Kleurstof
Karamel  E150c = Ammoniakkaramel E150d = Sulfiet-Ammoniakkaramel
Emulgator verdikkingsmiddel (E400-E495)
Sojalecithine  een antispatmiddel te zijn bij het bakken
Melkeiwit spreekt voor zich
Kandijstroop suiker dus!
Invertsuiker suiker dus!
Lactose suiker uit de melk
Aroma kan van alles zijn (E620-E650)

6 soorten suiker dus en 1 suikervervanger. Voor de rest smaakversterkers en verdikkingsmiddelen! Stuk voor stuk chemisch! En last but not least Abrikozenpitten ofwel de vervangers van amandelen!
Johannes van Dam schreef er over in zijn Dikke van Dam. Eerst werden vooral witte bonen gebruikt als vervanger, nu de abrikozenpitten. Allebei nep!
Echte amandelspijs bestaat uit: gemalen amandelen met suikerstroop, ei en citroenrasp.
*Echte speculaaskruiden bestaan uit: een mengsel van kaneel, kruidnagelen, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en witte peper. Of uit een luxere versie met foelie, koriander en anijs.

Wil je zelf gevulde speculaas maken?

Dan vind je hier verschillende recepten:
www.mijnreceptenboek.nl/recept/speciale_gelegenheden/sinterklaas/gevulde-speculaas-6484.html
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/300808/gevulde-speculaas
http://www.sinterklaasrecepten.com/gevuldespeculaas.php

Pff het kost effe wat tijd, maar ik weet wel dat ik het pakje dicht laat en toch maar zelf aan de slag ga! Ik ben al aardig bedreven in het bakken van speculaas, dus dan moet dit ook lukken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten