donderdag 14 november 2013

De rapen zijn gaar!


Vroeger behoorden ze tot de hoofdgroenten van de boerenkeuken. Later werden ze veevoer. Nu zijn ze terug als 'vergeten groente' In de meeste supermarkten zijn ze nog steeds niet verkrijgbaar. Bij de groenteboer liggen ze wel, maar zul je ze waarschijnlijk voorbijlopen omdat je ze niet herkent. Als je ze wel kent, dan gruw je er misschien van omdat je moeder, net zoals die van mij, niet verder kwam dan ze tot snot te koken en te serveren bij een al even doorgekookte pieper. Om die reden heb ik ze ook jaren gemeden bij de groenteboer. Maar ach, op een dag besef je dat ze wellicht toch weer eens de moeite van het proberen waard zijn. Bovendien zijn ze in het seizoen, niet duur en heel gezond, want ze bevatten aardig wat vitamine C. En die kun je wel gebruiken met dit natte weer.
Vandaag dus een recept met de ouderwetse Hollandse raapjes. En om de kennismaking makkelijk te maken een lekker simpel recept.

Nodig:
4 raapjes
100 gr spekreepjes
2 uien
1 tl mosterd
1 dl melk

Bereiding
Was de raapjes en snij ze in reepjes. Doe ze in een pan kokend water en laat ze 5 minuten doorkoken.
Snipper ondertussen de uien.
Bak de spekreepjes en voeg er na 5 minuten de uien aan toe.
Giet de raapjes-reepjes af en doe ze bij de spek en ui.
Hussel goed door elkaar.
Voeg de mosterd toe en roer er goed doorheen.
Schenk de melk erbij en roer nogmaals even door.

Lekker met gegratineerde aardappelpuree en een stevig stukje rund of varkensvlees.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten