donderdag 7 november 2013

Het wildseizoen is geopend!


Afgelopen maand trapten de restaurants al af met het wildseizoen. Sinds 15 oktober kun je in de betere 'eetwinkel', zoals mijn zoon op zijn 3e ooit een restaurant beschreef, terecht voor lekkere wildmenu's. Maar je kunt natuurlijk ook thuis aan de slag. Je gaat naar de slager en vraagt of hij wild in de diepvries heeft liggen. Mijn slager had bijvoorbeeld haas en wild zwijn kon ik bij hem bestellen. Aangezien ik op vakantie in Toscane de heerlijkste pasta met wildzwijnsaus gegeten heb (in de zomer, jawel!), een streekgerecht dat je op elke straathoek kunt eten, dacht ik dat ga ik thuis ook maken. Maar ja, in Nederland moet je tot het najaar wachten voor je wildzwijn kunt eten. En dan nog wild zwijn mag in Nederland niet bejaagd worden. Alleen jagers met een speciale vergunning mogen op de dieren jagen als er teveel zijn of als ze overlast geven. En dat is blijkbaar het geval, want mijn slager kon er makkelijk aan komen.  Dus mocht je dit weekeinde tijd hebben en iets bijzonders willen maken dan is het het Toscaanse recept van Pasta met wildzwijnsaus (4 personen). Let op je bent wel 2 dagen bezig!

Nodig voor de marinade:
1 ui, gesneden
2 knoflook, geperst
1 stengel bleekselderij, in stukjes
2 laurierblaadjes
500 gr wildzwijnvlees in blokjes
1/2 liter rode wijn

Dag 1:
Doe alle ingrediƫnten in een grote schaal. Zorg dat het vlees helemaal onderstaat. Zet de schaal afgedekt in de koelkast voor minimaal 24 uur.

Nodig voor de saus:
1 forse winterpeen
2 stengel bleekselderij
2 tenen knoflook
2 ui
1 liter tomatenpuree (passata in een fles in de supermarkt)
1/2 blik ontvelde tomaten
1/2 liter rode wijn
1 tl van elk: salie, tijm, rozemarijn
4 jeneverbessen
peper & zout
1 beker melk
olijfolie

Dag 2:
1)Schep het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. 
2)Snijd de peen, bleekselderij, uien en de knoflook heel klein. 
foto's Giallo Zafferano


Foto's Giallo Zafferano

3)Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan. Fruit de groenten een paar minuten. 
Foto' Giallo Zafferano

4)Doe het vlees erbij en laat het dichtschroeien. 
Foto' Giallo Zafferano

5)Doe er een halve liter rode wijn, de tomatenpuree en de gezeefde tomaten bij en breng het aan de kook. Laat het vlees anderhalf uur afgedekt zachtjes sudderen, als het te droog wordt scheutje water toevoegen. 
Foto' Giallo Zafferano


6)Na anderhalf uur voeg je de melk toe om de saus te binden. Na 15 minuten is de saus klaar.




Voor het recept voor verse pasta, zie de oktoberrecepten van mijn blog!
Mocht je wildzwijnvlees wat lastig of duur vinden? Neem dan niet te vet varkensvlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten