maandag 25 november 2013

Taaitaai maken



Afgelopen zaterdag had ook 'mijn dorp' de eer om Sinterklaas te ontvangen. Per boot kwam hij aan op de Eem en werd daar feestelijk ontvangen door muzikanten en pieten in alle soorten en maten. Even moest Sint al weer het paard op, en dat deed hij opvallend soepel, voor een tocht door het dorp, eindigend bij het gemeentehuis. Het was weer een geweldig feest. Voor het eerst dit jaar begon mijn 7 jarige zoon her en der wat pieten te herkennen. Dus ik ben bang dat het voor ons de laatste keer 'in het echt' was. Maar goed dat mag de pret niet drukken. De traditie blijft leuk, ondanks de huidige pietendiscussie. En nu we het toch hebben over wel of niet een sinterklaastraditie in ere houden. Er is er nog een aan het verdwijnen, maar dan heel onopvallend. Eentje die niet zo veel oproer teweeg brengt, maar mij als foodie wel opviel. Nergens, maar dan ook nergens in mijn dorp, noch bij de grote winkels als bij de (banket)bakkers is nog een grote taaitaaipop te krijgen. Alleen de Hema en AH hebben nog zakken minitaaitaai in de schappen liggen, maar de grote pop moet het ontgelden. Op de site van Bakker Bart staat wel dat je hem kan bestellen, maar in de winkel ligt hij niet. Navraag bij de lokale bakker leerde me dat het volgens hem niet meer rendabel was. Mensen vragen nauwelijks meer om taaitaai. En dat is jammer, want als er iets lekker is dan is het echte taaitaai. Dus besloot ik dit weekeinde om dan maar zelf taaitaai te gaan maken. Helaas had ik geen taaitaaivorm in huis, dus heb ik er pepernoten gemaakt. En lekker dat ze zijn! Dat komt vooral door de anijszaad die er door gaat. Ook heb ik er roggemeel in verwerkt. Volgens de oude recepten hoort het er in, maar volgens de nieuwe is dat te zwaar. Ik denk dat het juist bijdraagt aan die typische smaak en taaie bite.

Benodigd
1 ei
75 gr vloeibare honing
75 gr stroop
100 gr tarwebloem
75 gr roggemeel
1,5 tl speculaaskruiden
1 tl gemalen anijszaad
1 tl bakpoeder
snuf zout





Bereiding

Doe de honing en stroop bij elkaar, doe er het ei bij en roer alles goed door.
Zeef de bloem, bakpoeder en het meel en meng door elkaar
Voeg de zout en de speculaaskruiden toe en meng nogmaals door elkaar
Doe het honing-stroop mengsel door het meel
Als het nog te plakkerig is, voeg je nog wat bloem toe.
Laat het geheel een uurtje rusten in de koelkast.
Zet de oven aan op 200 graden
Haal het mengsel uit de koelkast en maak de vorm die je graag wilt van het deeg.
Zet het een kwartiertje in de oven en klaar!
Ik deed mijn taaitaainoten in een pot. Zo kun je ze ook leuk weggeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten