vrijdag 22 november 2013

Waarom je bouillonblokjes beter zelf kunt maken!


 
Tot ongeveer een jaar geleden dacht ik nog dat een bouillonblokje een onschuldig en handig hulpje in de keuken was. Tot ik het boek 'de boodschappencoach' van Ralph Moorman las. In dit handige boekje legt voedingsexpert Ralph Moorman uit welke spullen uit de supermarkt wel goed voor je zijn en welke niet. Dat doet hij op basis van E-nummers. En zo las ik dat bouillonblokjes helemaal niet zo onschuldig zijn, want in al die blokjes zit E621 ofwel de smaakversterker' natrium glutamaat'. Het geeft de smaak umami, die ook in chips en andere hartige producten zit. Dankzij E621 kan de fabrikant volgens Ralph besparen op relatief dure kruiden en specerijen, die je normaal in je zelf getrokken bouillon doet. Het grote gevaar van E621 zit volgens hem in het feit dat je het door kan blijven eten en dat het dus kan leiden tot overgewicht. Andere voedselexperts gaan nog verder dan Ralph. Zo beweert Dr. Russel Blaylock, een belangrijke Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige dat natrium-glutamaat je zenuwcellen aantast en kankerverwekkend is. Zo, dat hakt er aardig in. Om die reden zijn er dan ook steeds meer mensen die nummertje 621 vermijden. Hoewel ik sceptisch ben over al deze bangmakerij, die voor mij als consument toch niet te controleren valt op waarheid, weet ik één ding wel zeker. Zelfgemaakte bouillon is honderdduizend keer lekkerder dan bouillon van een bouillonblokje. Mijn diepvries ligt er dan ook vol mee. Maar er is wel eens zo'n moment, bijvoorbeeld als je bezoek krijgt, dat je soep wil maken, maar niet genoeg verse bouillon meer in huis hebt. Soep uit zak of blik komt mijn huis niet in, evenals die vieze zoute blokjes. Tja, wat doe je dan? Dan maak je zelf bouillonblokjes. Eerlijk is eerlijk, het is aardig bewerkelijk, maar lekker en reuzehandig. Er circuleert op internet één bepaald recept (ja iedereen schrijft elkaar zo lekker over, zelfs culinair journalisten!) voor bouillonblokjes. Deze heb ik aanvankelijk ook gemaakt. Maar eigenwijs als ik ben, heb ik de hoeveelheid gehalveerd, want het werd wel heel veel en dat vond ik niet handig bij het maken. Ook heb ik wat ingrediënten veranderd, maar dat is vooral omdat ik het nooit kan laten mijn eigen draai aan recepten te geven. Nou genoeg gepraat, tijd om aan de slag te gaan. 

Ingrediënten

1 eetlepel venkelzaad


2 gedroogde pepertjes
1/2 eetlepel peperkorrels


2 eetlepels korianderzaad
400 gram ui
150 gr knolselderij

100 gram prei


200 gram winterwortel


100 gram bleekselderij

 (komt nu niet uit Nederland)
100 gram venkel

 (komt nu niet uit Nederland)
1/2 bol knoflook



5 takken tijm
5 takken rozemarijn


1 bosje peterselie

1 bosje lavas
1 bosje selderij
 

50 gram zeezout



Zet de oven aan op 100 graden
Maal de specerijen
Was en snijd de groenten in grove stukken
Knip de kruiden fijn. 
Doe alles bij elkaar en maal het met een staafmixer of keukenmachine tot een hele fijne pulp. 
Bekleed een bakblik met bakpapier. En smeer de massa heel dun uit.
Zet 5 uur in de oven op 100 graden.
Het eerste uur houd je de deur dicht, daarna zet je de deur op een kier zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen. Dat is belangrijk voor het droogproces.
Je kunt het mengsel ook langzaam drogen in een koekenpan zonder deksel die je op een vlamverdeler zet. Je weet wel zo'n rond ijzeren plaatje (Blokker). Schraap het gedroogde mengsel (zie je aan de kleur) uit de pan en doe weer in de keukenmachine.
Haal het goedje uit de oven en laat het mengsel afkoelen in de keukenmachine. Draai het goedje nog een keer in de keukenmachine. 
Vul nu een gesteriliseerd jampotje (potje met deksel 10 minuten in water koken en op zijn kop op een schone handdoek laten afkoelen)met het mengsel.
Je kunt het mengsel een paar weken bewaren in de koelkast.
Je kunt het ook in een ijsblokjesvorm doen. In de diepvries blijft het een jaar lang goed.
Als je nu bouillon wilt maken neem je twee grote eetlepels van deze massa op 1 liter water. Doe er naar smaak nog zout en peper bij.

O ja en ben je nu erg geschrokken van E621 en wil je producten kopen waar het zeker niet in zit? Dan geef ik hierbij een lijstje van benamingen die de fabrikanten ook gebruiken om maar te verdoezelen dat het E621 is. Overigens zit dit dus vooral in soepen, kant en klaar maaltijden, snoep, chips, worst, vleeswaren, frites, frikandellen en borrelnoten.
  • mononatriumglutamaat
  • glutamaat
  • glutamaatzuur
  • plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten
  • gehydrogeneerde eiwitten
  • calcium- of natriumcaseinaat
  • toegevoegde gist
  • gistextract
  • monokaliumglutamaat
  • moutextracten voor voedingsdoeleinden
  • moutaroma's
  • kunstmatige aroma's
  • natuurlijke aroma's
  • natuurlijke aroma's van kip of varken
  • specerijenextracten
  • eiwitten uit tarwe
  • 'overige kruiden of specerijen'
  • maltodextrine


7 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de info en recept! Ik ga het zelf ook proberen.
    groetjes, Maritsa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe moet ik het in ijsblokjesvorm doen... gewoon het bouillonpoeder in water oplossen en in de ijsblokjevorm gieten? Is dat goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben een oven, als je de deur op een kier zet dat hij niet werkt. Ik kan de oven dus aanzetten als de deur op een kier staat. Hoe kan ik dit proces klaarmaken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zoek naar gatje van oven die word aangedrukt als je deur sluit. Je moet stokje in gatje duwen. Zodat hij aan kan en voordeel van stokje is hou de oven op kier.

      Verwijderen
    2. Je zoek naar gatje van oven die word aangedrukt als je deur sluit. Je moet stokje in gatje duwen. Zodat hij aan kan en voordeel van stokje is hou de oven op kier.

      Verwijderen