dinsdag 19 november 2013

Zelf atjar tjampoer maken!


Je hebt wel eens zo'n moment dat er ontzettend veel 'aangebroken' groenten in je koelkast liggen, die je al wel deels gebruikt hebt, maar waarvan de andere helft op een nieuwe bereiding ligt te wachten. Ik had dit weekeinde een halve Chinese kool wat witte kool
foto groente en fruit buro
foto groente en fruit buro

foto groente en fruit buro

en winterpenen









over en besloot hiervan zelf atjar te maken. Ik ben dol op de Indonesische keuken en zo'n potje komt dus altijd wel van pas. Die uit de supermarkt vind ik veel te zuur en vaak zit vaak ook weer een berg suiker in. Nee, die maken we dus lekker zelf.
Normaal gesproken zitten in de traditionele atjar nog allerlei groenten zoals boontjes, taugé, paprika en bloemkool. Maar alleen de laatste is deze maand uit Nederland verkrijgbaar. Ik hou het dit keer dus bij de kolen en de peen uit mijn koelkast. Plus de specerijen natuurlijk!

Boodschappenlijstje voor 2 potten atjar
500 gr groenten (nu in november dus: witte kool, Chinese kool en winterpeen)
2 uien
2 tenen knoflook
1 tl sambal
1/2 tl laos
1/2 tl djahé
1/2 el kurkuma
1/2 el mosterdpoeder
25 gr suiker
1/2 lt natuurazijn
1/2 lt water

Bereiding
Was de groenten en rasp ze.
Pel de uien en knoflooktenen en snipper ze fijn.
Verwarm een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan
Fruit de ui en look hier in
Voeg alle specerijen toe en 1 el water
Doe dan alle groenten erbij en roer even om.

Giet de azijn en water hierover en kook het geheel op.
Zet dan het vuur zachter en laat 10 minuten pruttelen
Proef de groenten en voeg naar smaak evt. meer suiker, zout of specerijen toe (het is maar net wat je eigen voorkeur is, dat is zo handig van zelf maken!!)

Kook alles nog even op, draai het vuur uit en doe de atjar in gesteriliseerde potten (schoongespoeld en even op 100 graden in de oven of uitgekookt in kokend water)
Zet de potten op zijn kop weg op een theedoek en laat ze afkoelen
Zet ze daarna weer recht en laat de potten even een weekje staan zodat alle smaken lekker in kunnen trekken en klaar is je atjar.
Ongeopend zijn de potten maanden houdbaar.
Geopend ongeveer een week in de koelkast.

En weet je wat zo leuk is. Met een leuk etiket er op en een leuk papiertje of stofje op de deksel heb je een leuk origineel cadeau voor de feestdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten