maandag 4 november 2013

Zoete kastanjes op siroop maken!

Hoewel het niet echt weer is om het bos in te gaan, is niets zo leuk dan in de herfst tamme kastanjes te rapen in het bos en ze daarna thuis lekker te poffen en op te eten. Maar je kan nog veel meer met de kastanje, tenminste als je een beetje geduld hebt, want de kastanje laat zich niet echt makkelijk verwerken. Misschien kun je je kinderen zo gek krijgen om ze te pellen.....zijn ze even lekker zoet mee. Je zou ze kunnen overtuigen met het volgende recept van zoete ingemaakte kastanjes. Ze smaken heerlijk op een plakje cake, tussen 2 biscuitjes, bij een bolletje ijs en zelfs bij een kaasplankje. Je bent er een paar daagjes mee bezig, maar dan heb je ook wat. Allez aan de slag dus!

Wat moet je doen?
Zoveel mogelijk kastanjes rapen
Je weet wel deze met het staartje ->
Niet die ronde, want die zijn niet eetbaar.

Kruis de kastanjes bij het staartje in en breng ze aan de kook in een pan water. Laat 2-3 minuten koken.
En nu komt het.
Probeer de kastanjes nu te pellen. Als ze warm zijn gaat dat makkelijker dan als ze koud zijn. Het is de bedoeling dat je niet alleen de dikke bruine schil pelt, maar ook het bruine vliesje dat strak om de noot zit. En dat is een behoorlijk lastig karwei. Nou zou het heel mooi zijn als je daarbij de kastanje heel weet te laten, maar waarschijnlijk lukt dat niet.
Als je dit stadium door bent, begint het makkelijke deel.

Weeg de kastanjes. Zijn ze bijvoorbeeld 250 gr. Voeg dan eenzelfde hoeveelheid suiker toe aan een dubbele hoeveelheid water, een halve liter dus. Breng het water met de suiker aan de kook. Laat 10 minuten koken zodat de suiker oplost in het water. Voeg dan de kastanjes toe en kook ze 15 minuten mee. Draai het vuur uit en laat ze afkoelen.

Breng het mengsel de volgende dag weer aan de kook. Maar voeg voor je dat doet een opengesneden vanillestokje toe.


Kook het water met de suiker en het vanillestokje tot een lichte siroop zo'n 30 minuten). Draai het vuur uit en laat het vervolgens 12 uren afkoelen met het deksel op de pan.
Verwarm de kastanjes nog een keer en laat ze op een laag vuur een halfuur doorwarmen.
Schep de kastanjes uit de siroop en doe ze in een gesteriliseerde* glazen pot. Giet de siroop erover zodat de kastanjes in het vocht staan. Zet de glazen pot op zijn kop op een theedoek zodat ze vacüüm kan trekken. 

En dan zijn je kastanjes op siroop klaar.

*steriliseren doe je door een glazen pot en de deksel 10 minuten te koken in water!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten