maandag 2 december 2013

Gevuld speculaas maken


Het grote aftellen is begonnen. Nog een paar nachtjes slapen en dan is het Pakjesavond. Mijn zoon van 7 kan er nu al niet meer van slapen! Ai ai ai. En wij genieten nog even van zijn waarschijnlijk laatste 'geloofsjaar'. En dus moet er ook lekkers in huis gehaald worden. Maar die gevulde speculaas uit de supermarkt is echt rampzalig. En die bij de warme bakker nogal prijzig (voor een heel klein stukkie....) dus ik dacht dat gaan we eens zelf proberen.
Het recept voor de gevulde speculaas haalde ik uit een oud Bona (boter) bakboekje. En ik moet bekennen dat ik de amandelspijs uit de winkel haalde. Je kunt het uiteraard ook zelf maken, maar daar had ik dan net weer niet echt de tijd voor.

Hoe ga je te werk:

Zeef 200 gr patentbloem (tarwebloem kan ook) en 1 tl bakpoeder.
Snijd 125 gr zachte boter in kleine blokjes en meng die door de bloem. Snijd met 2 messen verder klein.
Voeg 100 gr bruine basterdsuiker toe en een mespunt zout en 10 gr speculaaskruiden met 1 el melk.
Roer alles goed door. Maak er een stevig deeg van. Verpak de deegbal in plastic folie en laat minimaal een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven vast op 175 graden voor.

Neem 300 gr amandelspijs kant en klaar of maak deze zelf door:
250 gr witte amandelen, 6 druppels amandelessence en 1 el citroensap heel fijn te malen. En daar 150 gr poedersuiker, 1 eiwit, 1 el honing en 1 el water aan toe te voegen. Doe dit in een pan op heel laag vuur en laat het drogen terwijl je het regelmatig omschept.

Roer door de spijs 1 ei zodat je het makkelijker uit kunt strijken.

Haal het deeg uit de koelkast. Strooi bloem op je werkblad. Rol twee gelijke lappen van 20x20cm van het deeg (bijna 1 cm dik) Leg 1 lap op bakpapier en bestrijk deze met wat losgeklopt ei. Leg de amandelspijs er op en strijk deze uit. Leg de tweede lap er op en druk een beetje aan. Bestrijk weer met het losgeklopt ei en decoreer eventueel met gehalveerde amandelen. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar. Voor de verandering maakte in een ronde koek en liet de halve amandelen op de koek weg. Daar ben ik niet zo heel dol op.
Koek voor hij de oven in gaat!
Nu ben ik alleen vergeten een foto van de gebakken koek te nemen. Hij was op voor ik er erg in had!!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten