woensdag 11 december 2013

Lekkere linzen!

Groene linzen

Linzen, deze peulvruchten zijn nog steeds niet echt populair in de keuken, maar wel supergezond.
Ze bevatten namelijk plantaardige eiwitten en sporenelementen zoals ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen. Maar ook heel veel vezels en daar zijn je darmen weer blij mee. Ze geven hun energie langzaam af, dus na het eten van linzen heb je niet snel een hongergevoel. 
 In de winkel is het wellicht wel eens opgevallen dat er verschillende soorten zijn. Een ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn alleen gedroogd verkrijgbaar. De meest verkrijgbare zijn de rode en de groene linzen. De rode(oranje) linzen zijn lekker in een soep. De groene linzen zijn lekker in een stoofgerecht. En dat laatste is zeker een aanrader.

Stoofschotel van linzen, worstjes, pompoen en knolselderij

Je hebt voor 4 personen nodig:
olijfolie
4 worstjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 el rozemarijn, gehakt
1 laurierblad
5 jeneverbessen
nootmuskaat
zout en peper
25 ml rode wijn
2 blikken tomaten
100 gr groene linzen
1/4 pompoen
1/4 knolselderij

Bereiding
Verhit de olie in de pan en bak hierin de worstjes 10 minuten
Neem ze uit de pan en zet het vuur lager
Schil de pompoen en de knolselderij. Snijd ze in gelijke stukken, bestrooi ze met peper en zout.
Snijd de ui in ringen en voeg die toe. Knijp de knoflook er boven uit en bak mee.
Doe de rozemarijn, nootmuskaat, tomaten, laurier, jeneverbessen, wijn, pompoen en knolselderij in de pan.
Voeg ook nog 25 ml water toe en de linzen en de worstjes toe. Stoof een half uur door.
De linzen zijn nu nog niet zacht, maar ik hou juist van die bite en niet van die zachte prutdingen. 
Mocht je liever voor zachte linzen gaan stoof het dan nog tien minuten extra. 

Dit gerecht is heel lekker met wat stokbrood met kruidenboter erbij!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten