dinsdag 10 december 2013

Ode aan de witlof!

Gelukkig is het nog niet echt koud, maar om mij heen hoor ik de ene ziekmelding na de andere. Keelpijn en koorts zijn weer aan de orde van de dag. Hier in huis zijn nog geen slachtoffers gevallen. Misschien wel dankzij de winterse vitamines die hier dagelijks op tafel staan? Zoals de supergezonde witlof.

Foto GroentenFruitBuro

Wat denk je van witlof? Bah..... nee echt niet. Oke oke, hij is ietwat bitter. Al schijnen de huidige witlofrassen niet meer zo bitter te zijn als vroeger. Misschien heb je niet echt goede herinneringen aan de doorgekookte witlof van je moeder? Ik ook niet, maar daar zit hem ook de uitdaging om het anders te doen. En als er één groente is die op vele manieren te bereiden is, dan is het witlof. Je kunt hem bakken, grillen, stoven en koken. Als je dat laatste trouwens met een scheutje melk in het kookwater doet, smaakt hij al minder bitter! Rauw is de groente ook lekker, zeker in combinatie met fruit. Ofwel bitter en zoet!

Vandaag gaat de witlof in een supermakkelijke ovenschotel.

Zet de oven alvast op 180 graden aan.
Snijd de stronken eens doormidden, verwijder de buitenste bladeren en snijd die harde kern er met een mesje uit. Dan heb je meteen het wat harde en bittere stuk eruit.
Zet nu een bakpan op het vuur en gooi er een klontje boter in. Leg de witlofhelften met de opengesneden kanten naar beneden en bak ze even aan. Draai ze na 4 minuten om en bak ze even op de bolle kant.

Leg de gebakken helften vervolgens in een beboterde ovenschaal met de platte kant naar boven.
Leg er wat gorgonzola kaas bovenop.

10 minuutjes in de oven en je hebt gegarandeerd succes aan tafel. Ook al ziet het er hieronder op de foto een beetje raar uit.

Natuurlijk kun je de witlof ook met een andere kaas bedekken als je dat lekkerder vindt.
Of er nog een plakje ontbijtspek bovenop doen!
Dit gerecht is lekker met gebakken aardappeltjes en een stukje (biologisch) varkensvlees.

Wist je trouwens dat Belgen twee keer zo veel witlof eten dan wij?
Wist je dat witlof veel vitamine C en nog veel meer calcium bevat?
Wist je dat telers sinds 2005 zoetere rassen kweken dan voorheen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten