maandag 16 december 2013

Worteltjestaart van winterpeen

Foto Groentenfruitburo

Mijn zoon is in de sinterklaasperiode vrij fanatiek geweest met het zetten van zijn schoen. En daar MOEST dan een appel of peen voor het paard van sinterklaas in. Nou gaan de appels er altijd wel hard doorheen bij ons thuis, maar de voorraad opgebouwde winterpenen kon mijn groentela na 5 december niet meer aan. Tja, en dan kom je er niet als je alleen gekookte wortels bij het avondeten eet. Maar zelfs na het maken van wat potten wortels in azijn en Piccalilly saus waren er nog penen over. Die besloot ik in een worteltaart te verwerken. En die was zo lekker dat ik het recept hier met je deel:

Nodig:
400 gr wortel
100 gr walnoten
200 gr boter
150 gr bruine suiker
2 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl kaneel
snuf zout
150 gr rozijnen

Bereiding
1)Haal de boter uit de koelkast om zacht te laten worden

2)Verwarm de oven voor op 180 graden

3)Schil en rasp de winterpeen.
4)Hak de walnoten grof
5)Meng de zachte boter met de suiker.
Doe de meel en de eieren erbij en roer goed door.
Voeg zout en kaneel toe
Meng de wortelen, rozijnen en de walnoten erdoor
Schep dit in een ingevette springvorm. Die siliconen vormen hebben mijn voorkeur. Echt supermakkelijk in het gebruik!
Zet de taart 45 minuten in de oven.
prik er dan met een vork of sateprikker in en als er niets aan blijft plakken is de taart klaar. Anders laat je hem nog 10-15 minuten bakken.

Nu kun je een topping maken van roomkaas, room en poedersuiker, maar vanwege mijn lactose-intolerantie doe ik dat nooit. Ik weet dus niet hoe lekker dat is. Maar ik kan je wel het recept van een topping geven:
100 gr roomkaas mengen met 1 el room en 2 el poedersuiker. Daar nog het sap van een halve citroen doorheen.
Bestrijk de afgekoelde taart hiermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten