woensdag 18 december 2013

Zelf zuurkool maken


Een paar weken geleden heb ik me aan een nieuw kook-experiment gewaagd en vandaag ging ik eens voorzichtig kijken naar mijn brouwsel. En ruiken, want vooral dat bepaald hoe succesvol mijn project verloopt. Gelukkig rook het heel erg lekker.....pfff gelukkig maar, want het was wel wat werk. Ik heb namelijk zelf, uit 4 witte kolen, zuurkool gemaakt. Ik las er verschillende verhalen over op internet en dacht dat wil ik ook proberen. Hoewel ik de zuurkool denk ik bewaar tot oudjaarsavond om hem dan met alle buren die komen eten te verorberen, vertel ik je vast hoe ik te werk ben gegaan.

Ik sneed 4 witte kolen in vieren en sneed de kwarten op een groenteschaaf in repen.
Je kunt ook een echte zuurkoolrasp kopen, maar die is best kostbaar en het was tenslotte een uitprobeersel.

Ik nam een schone, afsluitbare emmer en legde 1 kilo kool op de bodem. Daar strooide ik 15 gram zout overheen.
Daarop gingen wat jeneverbessen, een laurierblad en wat komijn.

Dit stampte ik, bij gebrek aan grote houten stamper, flink aan met een plastic waterfles totdat de sappen uit de kool kwamen. En dat is best even doorstampen kan ik je vertellen....

Daarop legde ik weer een nieuwe laag kool van 1 kilo en de 15 gram zout en de kruiden. Ook deze stampte ik tot ik een ons woog.

Toen ik uitgestampt was leegde ik nog een fles witte wijn in de emmer en legde een schoon bord op de zuurkool. Daarop legde ik 2 in een plastic zak verpakte, bakstenen.


Ik sloot de emmer en zette die in een hoekje van de warme woonkamer. Dit is om de vergisting op gang te laten komen. Na 4 dagen verhuisde ik de emmer naar de veel koelere gang en daar staat hij nu nog geduldig te wachten. Vandaag deed ik de box van Pandora even open om te ruiken en te kijken en was dus blij met het resultaat. Een lekkere friszure geur en prima uitziende kool. In totaal moet je de zuurkool zo'n 6 weken in de emmer laten, maar meer mag ook. Over 2 weken ga ik hem pas gebruiken en dan vertel ik je of zuurkool zelf maken de moeite van het stampen waard is! Dus wordt vervolgdGeen opmerkingen:

Een reactie posten