zondag 12 januari 2014

Asbest in je brood?


Afgelopen week werden we opgeschrikt door het nieuws van Zembla dat er asbest gevonden is in de broden van Bakkersland, een broodfabriek die onder andere aan Albert Heijn levert. Instanties roepen gek genoeg direct er na al dat het helemaal geen kwaad kan als je asbest eet, als het maar niet in je longen terechtkomt!! Duhh is het in je maag geen probleem?
Maar ja, het probleem voor de industrie is dat brood natuurlijk al enorm onder vuur ligt omdat de schrijvers van De Voedselzandloper en Broodbuik ons vertellen dat we helemaal geen brood moeten eten.   
Nou vind ik het meeste brood gewoon lekker en eet ik het 's middags dus graag. Nu zou ik het liefst al mijn brood zelf bakken, maar lukt me dat tijdtechnisch niet zo vaak en ik heb het geluk een heel goede, ambachtelijke bakker, ja zo een die zelf zijn broden bakt, in mijn dorp te hebben. Maar deze heeft als nadeel dat hij snel uitverkocht is en dan moet ik toch naar de supermarkt voor brood. Afgelopen zaterdag was ik daarom in de C1000 en kocht daar 2 broden. 1 goedkope van €1,29 en een duurdere van €2,09. Ik keek niet naar het etiket, maar besloot dat ik dat thuis op mijn gemak wel ging doen om te kijken waar het prijsverschil in zou moeten zitten. Tja, en dat had ik weer beter niet kunnen doen. Van het gemiddelde etiket word je niet blij, maar van deze ook niet. Vooral niet van het etiket van het duurdere brood!

Brood van €1,29 Tijgerbruin tarwebrood 

Ingrediëntenlijst:
Tarwemeel
Water 
Bakkersgist
Plantaardige (raap)olie
Rijstbloem
Bakkerszout
Paneermeel
Veldbonenmeel
Dextrose
Moutmeel (gerst)
Emulgator E482

Uitleg:
Plantaardige raapolie
Olie gewonnen uit rapen. Lekker goedkope olie.
Rijstbloem
Bloem gemaakt uit rijst.
Paneermeel? 
Is dat oud brood of zo dat ze er door doen?
Veldbonenmeel? 
Die ken je waarschijnlijk niet. In het meeste brood zit soja, maar als vervanger daarvan worden ook veldbonen gebruikt. En dat zijn eigenlijk peulvruchten die ook wel velderwt of grauwe erwt heten. Ze worden vooral gebruikt in de diervoederindustrie of in ons brood zodat er minder van het duurdere tarwe in hoeft. Op zich niks mis mee.
Dextrose
Is gewoon suiker
Moutmeel
Wordt gebruikt om brood donkerder te kleuren en zoeter te maken. Moutmeel bestaat uit gekiemde en gemalen tarwe- en gerstekorrels, die worden geroosterd (gebrand). Dat kiemen gebeurt door de tarwe- en gerstekorrels in een vochtige omgeving te leggen. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel door de enzymen omgezet in maltose. De gekiemde korrels worden vervolgens geroosterd (gebrand), het proces van omzetting van zetmeel in maltose wordt stopgezet. Resultaat: moutmeel, dat brood op een natuurlijke manier een donkere kleur én zoete smaak geeft.
Emulgator E482
Een verdikkingsmiddel dat uit vlees wordt gehaald, meestal uit de restproducten van de vleesindustrie. Niet fijn voor vegetariërs!

Conclusie: met dit brood is niet heel veel mis. De ingrediënten lijst is wel erg kort!

Brood van € 2,09 Duits Landbrood van Uw Eigen Bakker 

Tarwebloem
Water
Roggebloem
Bakkersgist
Bakkerszout
Tarwegluten
Moutmeel (gerst en tarwe)
Weipoeder/melk
Karnemelkpoeder
Lupinemeel
Weipermeaat melk
Emulgatoren E472E en E482
Zonnebloemlecithine
Dextrose
Tarwezetmeel
Geharde plantaardige olie
Plantaardige olie
Voedingszuur
Citroenzuur
Veldbonenmeel
Zuurteregelaar

Melkpoeder
In dit brood zit dus melkpoeder van zowel melk als karnemelk. Niet handig met mijn lactose-intolerantie.
Lupinemeel
Dat is ook weer zo'n sojavervanger. En maakt het brood wat goedkoper, want er hoeft minder tarwebloem in.
Weipermeaat
Raar woord, moet ik dus opzoeken en wat blijkt? Het is voornamelijk lactose!! Die moet ik voortaan dus ook mijden. 
Emulgatoren E472E en E482 
zie hierboven
Zonnebloemlecithine
Zorgt dat olie en water goed mengen. Is een natuurlijk product.
Dextrose
Is suiker
Geharde plantaardige olie
Ofwel een transvet. Is volgens deskundige slecht voor hart en bloedvaten. Het zit in al ons brood, koekjes, pizza's, gebak enz. omdat vloeibare olie snel bederft en ze een manier moesten vinden om het langer te bewaren. Dat lukte door het vet in de fabriek te verharden, maar het nadeel is dat deze transvetten niet gezond zijn. Eigenlijk kan het niet anders dan dat het ook in het bovenste brood zit. De fabrikant is verplicht het te vermelden, dus dat is best raar.
Zuurteregelaar
Is vooral bedoeld als kleurbehoud van het product.

In dit brood zit dus veel meer melk, lactose, meer emulgatoren, geharde plantaardige olie en zuurteregelaar. Waarom heet het Duits Landbrood? Waarschijnlijk omdat hier Roggebloem in zit. Rogge werd vroeger veel in broden gebruikt en maakte ze heel zwaar. Tegenwoordig houden we niet meer van rogge, maar als we er de term Landbrood op kunnen plakken en er een euro meer voor kunnen vragen wel natuurlijk. 

Conclusie: Op basis van het etiket ga ik de volgende keer toch echt voor het goedkope brood. Ten eerste zit er geen melk in en wellicht ook geen geharde plataardige olie ofwel transvet al kan ik me dat bijna niet voorstellen bij een goedkoop rood.
Volgende keer ga ik eenzelfde test eens bij AH doen, kijken of daar ook zo'n verschil in zit. En hopelijk geen asbest meer!

5 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de prima uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha, lekker verwarrend. Er staat echt ongelofelijk veel bullshit in dit artikel. Nog maar eens een bevestiging om alleen betrouwbare bronnen te selecteren. Rijstebloem + paneermeel zorgt voor het tijgerpatroon. Raapolie wordt vooral gebruikt voor de perfecte eigenschappen die het heeft voor in brood dus niks goedkoop! Veldbonenmeel: wordt inderdaad gebruikt als vervanger van Soja maar is dus absoluut geen vervangen van het glutenbevattende graan tarwe. Emulgator uit vlees?? My god, hoe kom je daarbij? Hoe weet je zo zeker dat het uit vlees komt? Heb je gebeld naar de leverancier of was het meer een creatieve google-actie? 1 schrale troots: die ambachtelijke bakker bakt dezelfde spullen zijn brood als de grote boze industrie! cheers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het artikel is prima, niets mis mee, ik ben net als de auteur van dit verhaal eens het etiket gaan lezen.
  Raapolie, raapzaadolie of koolzaadolie is absoluut de goedkoopste olie in de wereld die je kan bedenken, ja misschien transvet is nog goedkoper.
  Ik vraag me af wat raapzaadolie in brood zit, dit hoort er dus helemaal niet in te zitten, maar omdat dit lekker goedkoop is word het niet alleen in slaatjes mayonaise en nog vele ander producten gegooid. In de US werd dit ook nog gedaan in 2012, om een of andere reden word (sinds 2014-2015) deze olie niet meer in producten gestopt maar is vervangen door een andere goedkope vervanger soja-olie.
  De raapolie kan bij hogere doses dan 15 gram per dag per persoon hartafwijkingen veroorzaken en reken maar dat als je een slaatje neemt en je eet een patatje of kibbeling dat bij standaard sauzen op mayonaisebasis raapzaadolie/kolzaadolie als ingredient op het etiket staat.
  Daarom is het altijd verstandig om op het etiket te lezen wat erin zit.
  40 jaar terug was het roken van sigaretten of sigaren als veilig beoordeeld, nu weten de mensen wel anders.

  BeantwoordenVerwijderen