woensdag 15 januari 2014

Bolognese saus op zijn Hollands


Ik kom regelmatig in de prachtige Italiaanse stad Bologna. Ik at er in vele restaurants en bij mensen thuis, maar één ding heb ik er nooit gegeten: Bolognese saus. Eigenlijk eten ze die daar helemaal niet. Hoe die dan ooit over de grenzen zo bekend is geworden moet ik nog maar eens vragen als ik er weer ben. Nou is Bolognese vooral een 'ragu' ofwel saus. En die kennen ze in Italië in alle soorten en maten. Dus voelde ik me vrij om een pastasaus met de Hollandse groenten van januari te verzinnen. Ik maakte er verse pasta bij en dat is altijd een feest. Wil je dat ook proberen? Neem dan eens de pakjes Farina 00 die ze bij AH op de bakafdeling verkopen. Neem voor 4 personen 400 gr en 4 eieren en dan heb je echt een flinke portie pasta. Dat is niet erg, want wat je overhoudt eet je de volgende dag opgewarmd met wat goede olijfolie en geraspte parmezaanse kaas. Dat mag wel niet van de eetgoeroes die beweren dat pasta slecht voor je is. Maar ik hou het er op dat als je gevarieerd eet, je goed eet. En bovendien het is té lekker!

Voor de pasta geldt een heel simpele regel: Voor elke 100 gr pastameel gebruik je 1 ei
En voor elke volwassene bereken je 100 gr meel.
Ik werk altijd graag met een grote, vrij platte bak ipv al dat meel op mijn aanrechtblad. Maar dat is een keuze.
Wat je in ieder geval moet doen.
In het midden van de hoop meel maak je een kuil en daar doe je de eieren in. Dan ga je eerst met een vork de eieren loskloppen en dan met steeds groter wordende rondjes steeds wat meer meel toevoegen. Totdat je een stevig deeg krijg, dan ga je verder met je handen en kneed je de boel goed door. Vervolgens leg je de pasta in de bak en zet je die afgesloten in de koelkast voor een uurtje. In de tussentijd maak je de saus.


Voor de saus gebruik je:
150 gr gehakt (biologisch als je het mij vraagt) en 50 gr spekreepjes (ook biologisch).
Daar voeg je na 5 minuten een gesnipperde ui aan toe en 1 teen knoflook, fijngesneden.
Snijd 1 plak knolselderij van 1/2 cm dikte in blokjes.
Doe dat ook met een plak koolraap en een 1/2 peen
Snijd 1 kleine pastinaak in blokjes.
Snijd een 1/2 prei in heel dunne ringen.
De groenten doe in de pan samen met 1 pakje tomatensaus (van Cirio of Heinz vind ik het lekkerst)
Ik neem altijd de wat duurdere omdat ik die lekkerder vind, maar de keuze is aan jou.
Doe er een scheut rode wijn bij en laat de boel op een zacht vuur minimaal een uurtje pruttelen.
Dit heet slow cooking en zorgt ervoor dat de smaken goed vrijkomen. Het is iets heel anders dan kort doorgekookte saus.


Als de saus kookt haal ik het pastadeeg uit de koelkast en kneed het nogmaals door. Ik pak mijn pastamachine en duw het deeg door stand 0. Dan door stand 2 en dan door stand 5. De pasta is nu dun genoeg om tagliatelle (spreek uit tajilatelle) te maken, de brede lintpasta. Dat doe ik ook op de pastamachine. Maar voor ik dat doe zet ik een pan water op het vuur. Zodra dat kookt, haal ik de pasta door de machine en de tagliatelle doe ik direct in de pan.
Na een paar minuten is de pasta al gaar en pak ik het met een knijper uit de pan en gooi het meteen bij de saus.
Volgende portie pasta koken en hup weer bij de saus tot je alles gekookt hebt.
Roer de pasta dan nog even bij de saus en voeg een lekkere scheut goede olijfolie toe.
Dien de pasta op en strooi er lekker geraspte parmezaanse kaas over.
Voila Pasta al ragu Hollandaise!


Buon appetito!
En nog een mooi plaatje van Bologna!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten