maandag 6 januari 2014

Gnocchi van ricotta


Ik ben dol op gnocchi, tenminste de zelfgemaakte. Die uit de winkel raad ik niemand aan en mogen daarom niet met zelfgemaakte vergeleken worden. Maar ik snap wel waarom je af en toe denkt ik neem de kant en klare, want het is wel even een werkje om de aardappels te koken, bloem toe te voegen en dan voldoende stevigheid te krijgen om er een gnocchi van te maken. Want het hangt maar net van je aardappel af hoeveel bloem erbij moet, dus wat dat betreft kun je nooit van een recept uitgaan. Best lastig. Mede daarom staan ze dan ook niet wekelijks bij ons op het menu. Maar nu is er een veel handiger gnocchi variant uit Noord-Italiƫ. Die maak je niet met aardappels maar met ricotta. In mijn geval niet helemaal handig, want ik heb een melk-intolerantie, maar af en toe mag het dan toch van mezelf. Zo maakte ik ze in de kerstvakantie als 'wat kan mij die intolerantie schelen traktatie'. Ze waren heerlijk, wel behoorlijk zwaar en stevig. Heb jij geen melk-intolerantie en ben je ook dol op gnocchi? Follow the recipe!

Je hebt nodig:
250 gr ricotta (= 1 bakje)
225 gr bloem
3 eigelen ->bewaar de eigelen voor schuimpjes!
30 gr parmezaanse kaas
nootmuskaat
zout en peper
extra bloem om te bestuiven
blikje tomaten
2 tenen knoflook
1 gedroogd chilipepertje
3 blaadjes salie (optioneel)

Bereiding
Meng de ricotta met de eigelen (je weet wel eieren breken en de dooier splitsen van het wit)
Roer goed door
Meng de bloem erdoorheen en meng weer goed door
Voeg een snuf nootmuskaat, peper en zout toe.
Maak er een rol van en bestuif die met wat van de extra bloem.
Snijd er nu met een mesje stukjes van gelijke grootte van af.
Breng een pan water aan de kook
Verwarm in een andere pan de inhoud van een blikje tomaten. Verkruimel de chilipeper en voeg die toe. Knijp de knoflook uit en voeg die toe. Snijd de salieblaadjes in reepjes en voeg toe. Gooi er een lekkere scheut olijfolie bij en laat lekker pruttelen.
Zodra het water kookt, gooi je een portie gnocchi in de pan. Wacht tot te een paar minuten later oven komen drijven en haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze even uitlekken in een vergiet en doe ze dan in de tomatensaus.

Ga zo door tot je alle gnocchi in de saus hebt.
Roer nog even voorzichtig door en eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten