woensdag 29 januari 2014

Kiphaasjes; goudmijn voor de supermarkt!


Kip het lekkerste stukje vlees luidt de tot vervelens toe geuite reclameslogan op de radio. 
Nou valt ook niet te ontkennen dat de (biologische)kip lekker en veelzijdig is. Je hebt immers de 2 vleugels, de 2 poten, 2 kipfilets en 2 kiphaasjes die je allemaal heerlijk kunt bakken, braden en stoven in alle soorten gerechten. En van het karkas kun je weer heerlijke bouillon trekken. 
Dat wisten de koks van Napoleon ook al en de keizer was dan ook verzot op kip. En dan vooral op de verrukkelijke kiphaasjes. Het verhaal gaat dat een bediende een keer de tafel op wilde ruimen terwijl de kip nog niet helemaal op was, want de haasjes zaten er nog aan. Napoleon schreeuwde hem toe de kip met de haasjes te laten staan, want zei hij:  'C'est un sot qui l'y laisse'. Het is een zot die het eraan laat zitten.'  Vandaar de Franse benaming voor de kiphaasjes: sot-l'y-laisse. Een term die nog steeds onder chefkoks gebruikt wordt.
Affijn de haasjes heten dus het lekkerste stukje van de kip te zijn. Nu vraag jij je natuurlijk af waar die dingen dan zitten. Nou heel eenvoudig: ze zitten aan de kipfilet. Tenminste als je hem bij een goede en eerlijke poelier/supermarkt/slager koopt, want die laat hem aan de filet zitten. 
De kipfilet bestaat uit twee delen die je een beetje open kunt vouwen. In het midden van de filet  zie je dan een een dun reepje vlees zitten dat met een vliesje vastzit. Je snijdt het heel eenvoudig los van de kipfilet. En dat is precies wat de supermarkten en veel kiphandelaren ook doen. Ze snijden het haasje van de filet en verkopen dat weer apart voor veel geld. Een rondgang bij verschillende supermarkten leverde prijzen op van €9,- tot €11,- per kilo. Gewone kipfilet (niet scharrel of biologisch) kost gemiddeld zo'n €7,- tot  €8,- per kilo. Dus tel uit je winst!
Maar dat is niet het enige wat ik er graag kwijt wil. De haasjes wegen hooguit zo'n 100 gram per stuk. Je hebt voor vier personen dus al gauw 6 a 7 haasjes nodig. Aangezien er maar twee haasjes aan een kip zitten, moeten er 3 a 4 kippen worden geslacht voor jouw pakje kippenhaasjes. En dat is niet echt duurzaam. Misschien iets om over na te denken de volgende keer dat je bij de kipafdeling van de supermarkt staat?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten