maandag 14 juli 2014

Sorbetijs

Sorbetijs, wat is het eigenlijk, waar moet je op letten als je het koopt en hoe maak je het makkelijk zelf?
Nou dat leg ik je hierbij uit!Het is zomer en dan eten we ijs! Nou hebben we hier in het dorp een uitstekende ijszaak, maar ik vind het wel leuk om zelf te proberen ijs te maken. Sorbetijs wel te verstaan, want vanwege mijn lactose-intolerantie laat ik het roomijs zoveel mogelijk links liggen! Zoals de naam al zegt is roomijs op basis van room. Sorbetijs is in principe gemaakt op basis van fruit en suiker en kun je dus gerust eten met een lactose-allergie of intolerantie. Vraag er altijd wel even naar bij de ijswinkel of kijk op de verpakking in de supermarkt. Want soms wordt sorbet ijs gemengd met melk of room. Vaak om de structuur van het ijs te verzachten, maar ook voor de smaak. Veel mensen vinden dat romige nu eenmaal lekker. Dus kijk wel uit als je sorbetijs koopt of er echt geen melk of room in zit.

Het fijne van zelf maken is dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je eten zit. En zo kun je dus heerlijk een likeur verwerken in je sorbetijs. het voordeel is dat het ijs dan ook wat zachter blijft omdat alcohol zich niet zo snel laat bevriezen. Een ander voordeel is dat je het ijs kan maken van fruit dat je toevallig over hebt. Zo willen bij mij de peren in de fruitschaal nog wel eens allemaal tegelijk rijp zijn. Om te voorkomen dat ik een paar rotte weg moet gooien, schil ik de peren, snijd ze in stukken en doe ze in de diepvries. Dat is trouwens al de helft van je sorbetijs, maar ook de basis voor een smoothie! Heb jij nu in de zomer lekker veel fruit uit de moestuin of iets te enthousiast ingekocht bij de groenteboer, ga dan als volgt te werk. Maak het fruit schoon, schil het eventueel en doe het in een diepvriesbakje. Laat het fruit minstens een dag in de diepvriezer. Haal het bevroren fruit er dan uit, meng het in een blender en voeg het eiwit van 1 ei, 1-2 eetlepels honing en eventueel wat likeur (wat je zelf wil) toe. Meng nog even goed door. Doe alles terug in je bakje en zet nog 15-30 minuten in de diepvries. Haal het er daarna uit en dien op! Zo maakte ik perenijs met eau-de-vie en aardbeien.

Eigenlijk is sorbetijs van origine stukjes bevroren water waar siroop over werd geschonken. Zoiets las het Surinaamse schaafijs. De term werd/wordt ook wel gebruikt in restaurants en pannenkoekenhuizen voor die wanstaltige grote ijscoupes met veel slagroom en zo'n waaierkoekje en een paraplu bovenop. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten