zaterdag 27 september 2014

Dauphinoise van aardappelen en wortel

 De Franse aardappel-room-knoflook-schotel 'Pommes Dauphinoise' vind ik echt altijd heerlijk. Maar nu had ik toevallig ook winterpeen en veel broodkruim over. Dus maakte ik er een Dauphinoise met een twist van. Overigens is dit gerecht afkomstig uit Dauphiné en zou oorspronkelijk alleen room en aardappelen bevatten!Benodigd:

165 ml melk
165 ml slagroom
4 grote tenen knoflook
400 gr bloemige aardappelen, zoals Doré
300 gr winterpeen
30 gr boter
broodkruim
foto Groentenfruitburo
Bereiding

1) Verwarm de oven voor op 160 graden.
2) Maak de winterpeen schoon en snijd deze in dunne plakjes.
3) Snijd 3 koflooktenen doormidden. Schenk de melk en slagroom in een pan en doe er halve knoflooktenen bij. Breng langzaam aan de kook, neem de pan na 3 minuten koken van het vuur en zet hem apart, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen, terwijl je de aardappelen bereidt.


4) Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes.


5)Vet een ovenschaal in. Rangschik een laag aardappelschijfjes in de schaal of. Breng op smaak met royaal zout en peper en schenk er wat van de romige melk over (zonder de knoflook).
6)Pak de plakjes peen Verdeel de plakjes over het laagje aardappelen. Herhaal het proces met de rest van de aardappelen, melk en peen.
7)Knijp een teen knoflook uit in een schaaltje. Doe er 2 el olijfolie en 3 el broodkruim bij. Roer goed door en verdeel over de bovenkant van het gerecht.  Rangschik er wat klontjes boter op en bak alles ongeveer 1-1,5 uur in de oven tot de bovenkant goudbruin is en door en de inhoud door zacht (prik e rom te checken met de punt van een scherp mes in). Serveer gloeiend heet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten