woensdag 1 oktober 2014

Bittersweet it is...............

                      Hoe maak je zelf groenten op zoetzuur

   
Ik had deze zomer nog wel eens een bietje of een komkommer over. Ik vind het zonde om eten weg te gooien, maar houd ook niet van slappe groenten. Dus zette ik de groenten op zoetzuur. Dat is supersimpel en je kunt het heerlijk eten bij een salade of bv. nasi.

Wat heb je nodig:
groenten zoals bietjes, komkommer, wortel enz
250 ml water
250 ml azijn
5 el suiker
laurierblad
kleine ui of sjalot
korianderzaad
gedroogd pepertje (optioneel)

Bereiding:
Voeg de azijn, suiker en water samen in een pan. Doe de kruiden erbij. Snijd de ui in heel dune ringen en voeg toe. Breng het geheel aan de kook. Maak ondertussen de groenten schoon en snijd die in dunne plakjes of kleine blokjes. Pak een schone pot (gekookt in heet water of uit de hete vaatwasser) en doe daar de groenten in. Zorg dat je hem niet verder vult dan 2/3 van de pot. Haal de pan van het vuur en giet het azijnmengsel op de groenten tot net iets onder de rand van de pot. Draai de deksel er op, schud wat heen en weer zodat de luchtbellen er uit gaan. Controleer of de groenten onder water staan en sluit opnieuw af. Zet de potjes een weekje in de kast voor je ze opent. Laat ze niet langer dan 2 maanden in de kast staan. Wil je ze langer kunnen bewaren? Zet de potjes dan in de vaatwasser en zet die op minimaal 70 graden. Zo weck je je potjes en kun je ze wel een jaar lang bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten