maandag 6 oktober 2014

Hoe maak je zelf Cantuccini?



Deze overheerlijke Italiaanse koekjes eet ik altijd tijdens mijn zomervakantie in Italie.
In onze supermarkt zijn ze ook te vinden, maar het leek me heerlijk ze eens zelf te maken. Helemaal toen ik erachter kwam dat er geen boter aan de koekjes te pas komt. Je gebruikt namelijk olie. Ze passen dus prima in mijn lactose-arme dieet. Ik vervang de melk door (ongezoete) sojamelk.
Nou vond ik het altijd wel een beetje een nadeel dat de Italiaanse koekjes keihard zijn. Ze worden namelijk twee keer gebakken. In mijn recept bak ik ze slechts een keer. Dat vind ik lekkerder en maakt dat je deze verrukkelijke koekjes nog sneller kunt eten.
Eigenlijk zijn Cantuccini amandelkoekjes, maar aangezien ik een enorme voorraad hazelnoten in het plantsoen in mijn straat heb geplukt, maak ik ze met hazelnoten. En met citroen, want die had ik nog meegenomen van vakantie.

Benodigd:
250 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
snufje kaneel
2 eieren
100 gr suiker
1 vanillepeul
rasp van 2 citroenen
50 ml zonnebloemolie
50 ml (soja)melk
100 gr grof gehakte hazelnoten



Bereiding:
1)Verwarm de oven voor op 160 °C.
2)Snijd de vanillepeul open en schraap met een mesje de merg eruit.
3)Meng dit samen met het zelfrijzend bakmeel, de suiker, hazelnoten, snufje zout, snufje kaneel en de citroenrasp. Let er bij het raspen van de citroen wel op dat je alleen het gele deel van de schil raspt en niet het witte, want dat is erg bitter!
4) Klop de eieren los. Voeg olie, (soja)melk toe aan de eieren.  Klop nogmaals goed door. Voeg dit toe aan het bakmeel.
5)Kneed alles goed door elkaar.
6)Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk stuk tot een staaf met een doorsnee van circa 3 cm.
7)Leg de staven op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de staven in circa 30-40 minuten goudbruin.
8)Laat ze afkoelen in de oven. En snijd ze tot slot in plakjes van 1,5 cm.

9) Wil je de oorspronkelijke harde koekjes? Neem de staven dan na 25-30 minuten uit de oven en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Snijd de staven met een mes in schuine plakjes. Leg de plakjes nog circa 10 minuten in de oven. Draai ze om en bak nog eens 10 minuten. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten