donderdag 16 oktober 2014

Herfstige knoflook ui courgettetaart!

 
Foto groentenfruitburo
Deze taart is ge├»nspireerd op de gekarameliseerde knoflooktaart van Yotam Ottolenghi. Ik heb hem iets minder romig gemaakt door er een geraspte courgette aan toe te voegen. Ook vond ik het voor de smaakvariatie lekkerder om minder knoflook en meer ui te gebruiken. Daarnaast gebruikt Ottolenghi in zijn recept heel weinig suiker en water om de knoflook te karameliseren. Dus ook die hoeveelheden heb ik wat aangepast! Ik vind het een heel erg lekkere herfstachtige taart die je knoflook eens op een heel andere manier laat proeven. Inmiddels heb ik een vast voorraadje gekarameliseerde knoflooktenen in mijn koelkast liggen die ik, als ik zijn heb, aan een saus of gebakken vlees toevoeg. 


Benodigd:

- 5 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 grote bol verse knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
- 2 rode uien geschild en in kwarten verdeeld.
- 1 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 5 dl water
- 3 el fijne kristalsuiker
- 1 el fijngehakte rozemarijn
- 1 el gehakte tijm
- 100 g romige geitenkaas
- 50 g harde rijpe geitenkaas, geraspt
- 1 courgette
- 2 eieren
- 1 dl slagroom
- zout en zwarte peper

Bereiding:

1) Verwarm de oven voor op 180 graden.
2) Vet een ondiepe (silicone) taartvorm van 22 cm doorsnee goed in.
3) Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel die zo groot is dat hij de hele vorm en de rand van de taartvorm bedekt. Het deeg moet iets boven de rand uitkomen. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met een steunvulling. Ik gebruik daarvoor altijd gedroogde bonen. Die ik in een oude jampot bewaar.
4) Zet de vorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal dan de steunvulling eruit en bak nog 5 minuten.
5) Zet een pannetje water op en breng aan de kook. Doe de uienparten en de teentjes knoflook in de pan en blancheer ze 2 minuten in het kokende water.
6) Giet ze af en laat ze uitlekken.
7) Doe wat olijfolie in een bakpan. Voeg de teentjes knoflook en uien toe. Bak ze  2 min. op hoog vuur. Voeg balsamico, water, rozemarijn, tijm, snuf zout en suiker toe en breng aan de kook; laat alles 10 min. zachtjes pruttelen tot de vloeistof verandert in een donkere karamelsiroop. Zet opzij.
8)Pak de taartvorm. Breek de zachte geitenkaas in stukjes en strooi ze op de taartbodem.
9) Was de courgette. Rasp hem boven de taartbodem en verdeel de rasp over geitenkaas.
10) Schep dan de gekaramelisserde ui en knoflook gelijkmatig erover. 11) Klop de eieren, room, snufje zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit voorzichtig over de taartvulling om de gaatjes te vullen; ui en  knoflook moeten nog zichtbaar zijn. Rasp de harde geitenkaas erover.
12) Zet de taart in de oven. Bak hem 30-40 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm en dien hem warm op met een lekkere salade of gegrilde groenten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten