donderdag 30 oktober 2014

Hoe maak je zelf eierkoeken?


Ik ben echt opgevoed met eierkoeken. Mijn oma had ze altijd en ook mijn moeder haalt ze bij elk bezoek tevoorschijn onder het mom van: "ja, dat is echt Brabants hoor". Dus wie bij typisch Brabants alleen aan worstenbroodjes denkt heeft het mis. Ook de eierkoek wordt geclaimd als Brabantse uitvinding. Ik vond onderstaand recept dan ook in een oud boekje over streekgerechten. Ik verdubbelde alleen de hoeveelheid en verlaagde de oventemperatuur iets. Ik vond de hoeveelheid een beetje weinig voor 8 koeken en dat is toch wel het minimum dat je wil bakken, want lekker zijn ze. En ook nog simpel om te maken. Wat wil je nog meer.

Wat heb je nodig?

4 eieren
200 gr suiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
6 el maizena.

Hoe maak je ze?

1)Verwarm de oven voor op 180 graden.
2)Het beslag voor de eierkoeken maak je au-bain-marie.
Zet een pan met water op het vuur en breng die aan de kook. Als het kookt zet je het vuur uit en doet een glazen of metalen mengkom in de pan water. (zorg dat het water niet overloopt)
3)Doe de eieren en de suiker in de kom en mix die tot een schuimige,  zachtgele massa. Het moet als een dik lint van je garde lopen.
4)Zeef het bakmeel en de maïzena en doe die voorzichtig bij de geklopte eieren. Spatel alles goed door elkaar.
5) Vet een bakplaat in. Leg met een lepel 8 hoopjes deeg met minimaal 5 cm tussenruimte op één, liefst 2 bakplaten.
6) Schuif dit de oven in en laat 15 minuten bakken. Haal ze dan uit de oven en leg de koeken op een bord om af te koelen. In Brabant houden ze er van om er nog boter en suiker op te doen. Maar ik vind ze zoet genoeg en eet ze gewoon als lekkere koek bij de koffie. Idee voor het weekeinde?Geen opmerkingen:

Een reactie posten