zondag 23 november 2014

Hoe maak je een quiche Lorraine?


In het kader van 'ken uw klassiekers' geef ik je het recept van de Quiche Lorraine! Een heerlijk herfstrecept voor avondeten en lunch!

Maar wat is een quiche eigenlijk?
Een quiche is een krokante korstdeeg taart met een hartige vulling.
Het is een traditioneel Frans gerecht uit de regio Lotharingen. Dat verklaart ook meteen de naam van de bekendste quiche; de Quiche Lorraine. Omdat Lotharingen ook een beetje Duits is komt het woord quiche van het Duitse woord Kuchen, ofwel taart.

Veel mensen maken de taart van bladerdeeg, maar ik laat je zien hoe je eenvoudig het oorspronkelijke korstdeeg maakt. De vulling is nog wat simpeler om te maken en zoooooo lekker. Zo'n quiche is heerlijk na een kop goed gevulde groentesoep of samen met een frisse salade.

Ik laat je hier het klassieke recept voor Quiche Lorraine zien, maar geef er ook een alternatief recept met groenten bij. Ik leg je hieronder uit waarom!

Deeg 
200 gr bloem
100 gr koude boter in blokjes
1 ei (niet te groot)
1 tl ijskoud water
snufje zout

Vulling
4 eieren
200 gr creme fraƮche
150 ml melk
125 geraspte oude kaas
1 tl mosterd
snuf zout
100 gr spekblokjes
1 ui
1 knoflook
stukje prei
1 plakje knolselderij
stukje  pastinaak
plakje pompoen
nootmuskaat
z&p
stukje brie in blokjes

Verder nodig: Taartvorm van 24 cm doorsnee


Bereiding

1) Meng de bloem, boter, ei, water en zout in een kom. Kneed zo snel mogelijk tot een soepel deeg of laat je (stand)mixer het werk doen. Doe het deeg in vershoudfolie en zet een uurtje in de koelkast.

2) Verwarm de oven voor op 200 graden.

3) Haal het deeg uit de koelkast. Rol op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uit tot een lap. Zet je taartvorm op de lap en snijd de omvang uit op het deeg van ongeveer 2-3 mm dikte. Bebloem je bakvorm en leg de lap er in. Rol nu een rechte strook uit het deeg en bekleed daar de zijkanten van de vorm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.


4) Bak de spekblokjes in 5 minuten uit in een bakpan.

5) Meng voor de vulling de eieren, creme fraiche, melk en oude kaas. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dit is nu de klassieke vulling van de Quiche Lorraine.

Ik smokkel iets met het recept door een theelepel scherpe mosterd aan het eimengsel toe te voegen. En omdat zo’n quiche er bij mij thuis ingaat als koek, vul ik hem ook met groenten. Dan heeft zoonlief (en wij ook) meteen zijn vitaminen binnen!

6) Voor een lekkerder bite, maal ik de groenten (ui, knoflook, prei,knolselderij, pastinaak en pompoen)in de foodprocessor. Dan eet je niet van die grote stukken groente in een zachte vulling. Jawel, ook de grootte van je groenten en vlees is bepalend voor je smaakbeleving!! 

7) Voeg de gehakte groenten bij het eimengsel. Voeg ook de spekjes toe. Giet dit alles in de vorm. Snijd de brie in kleine blokjes en leg die bovenop de taart.


8) Schuif de quiche de oven in en laat 30-40 minuten bakken in het midden van de oven.
Als de bovenkant mooi bruin is, is de Lorraine groente-quiche klaar! Smakelijk eten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten