vrijdag 21 november 2014

Speculaas maken met de Kenwood patissier !
Tada.... het duurde even, maar eindelijk is mijn keukentje opgesierd door deze mooie standmixer.


Na heel lang wikken en wegen, reviews lezen, prijzen vergelijken en dubben, heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt.  Omdat ik tegenwoordig al mijn koekjes, cakes en muffins zelf maak en ook graag een hartig deeg maak voor een winterse pie kregen mijn handmixertje en mijn polsen een beetje last van overuren. Het carpaal tunnel syndroom (vreselijke pijn in de polsen, vooral 's nachts) stak weer op en dus ging ik op zoek naar een goede machine. Er zijn er heel veel kan ik je vertellen. De prijsverschillen zijn enorm en ook de wattage verschilt nogal. Wat veel productomschrijvingen niet melden is hoe de behuizing van de machine is. Is dat plastic of is dat metaal? Ik wilde graag dat laatste en ik wilde een niet al te plastic ogend apparaat liefst in retro-look. Dan kom je toch bij de Kitchen Aid of de Kenwood uit. Allebei mooi, maar een behoorlijk prijsverschil. Ik koos voor de goedkopere Kenwood, want de reviews waren allemaal positief en ik vind het zeker zo mooi als de Kitchen Aid. De Bobshop had de beste prijs en leverde hem meteen de volgende ochtend af. Uiteraard ging ik meteen aan de slag. Zo uit de doos tillen was al een klusje, want de metalen behuizing is duidelijk voelbaar in het gewicht. Eenmaal op het aanraakt was ik zeer blij met het aangezicht. Hij is echt heel mooi. Gebruiksaanwijzing lezen, accessoires omspoelen en afdrogen. Koekmix klaarzetten en gaan met die banaan. De kop van de mixer is heel eenvoudig naar achteren te duwen dmv een ontgrendelingsknop, maar de kop is wel redelijk zwaar, dus je gooit hem niet even achteloos naar achteren. Dat geeft niet want dat laat alleen maar zien hoe degelijk de machine is. Het wisselen van mixer en klopper is super makkelijk, dus kind kan de was doen. Ik deed de ingrediënten in de kom en liet het apparaat het werk doen. Ik volgde de info in de gebruiksaanwijzing over wanneer je het toerental op kunt voeren en tot hoever en dat werkte allemaal prima. Heerlijk om tijdens het draaien van je deeg alvast andere dingen te kunnen doen. Kortom ik ben heel blij met mijn aanschaf en ga er snel weer mee aan de slag. Ik heb nu namelijk alleen koekjes gemaakt, maar dit weekeinde ga ik voor het pie-deeg. Voor nu geef ik je het recept voor speculaas. Supersimpel en o zo lekker.......


Nodig:
250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram koude boter
125 gram bruine basterdsuiker
2 el speculaaskruiden 
snuf zout


Bereiding:
Meng de boter en de suiker goed door elkaar tot een smeuïg geheel. 
Zeef het meel en voeg het in delen toe aan het botermengsel terwijl je (machine) blijft mixen. 
Voeg het snufje zout toe (dat is zoveel als je tussen duim en wijsvinger kunt houden)
Voeg de speculaaskruiden toe. Ik gebruik die van Jacob Hooijer, verkrijgbaar in de Reformwinkels en bij De Tuinen. Deze is wat kruidiger dan de koekkruiden in de plastic potjes in de supermarkt.
Voeg eventueel 1 – 3 eetlepels melk toe als het deeg wat droog is. Rol het deeg met de hand tot een bal. Verpak het in plastic folie en laat het deeg een uur rusten in de koelkast.Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en leg dit op het bakpapier. Je kunt de koek nu eventueel nog garneren met halve amandelen, maar die worden er bij mij thuis altijd afgehaald.
Bak de koek in 25-30 minuten bruin en laat hem op de bakplaat afkoelen. Brokkel hem daarna in stukken en smullen maar!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten