woensdag 26 november 2014

Vragen bij de Nationale kaastest door Natuur en Milieu!

Foto: Stichting Kaasmarkt Edam
Gisteravond was bij Vara's Kassa Groen een item te zien van de stichting Natuur en Milieu over  een nationale kaastest die zij onlangs heeft gedaan gedaan om de impact van de bereiding van kaas op het milieu te onderzoeken. Daarnaast vroeg zij een panel van 7 personen om de smaak van de 7 kazen te beoordelen. Ik prijs het initiatief om te kijken naar de milieubelasting van kaasbereiding, maar ik heb toch wel wat vragen en opmerkingen bij dit onderzoek.

Ten eerste
waarom wordt dit een nationale kaastest genoemd terwijl er maar één type kaas, namelijk  Goudse belegen kaas, wordt onderzocht.....

Ten tweede
worden er slechts zeven kazen geproefd en onderzocht. Van deze kazen is er één een boerenkaas. Voor de duidelijkheid. Boerenkaas is een kaas van rauwe melk, gemaakt volgens een traditionele bereidingswijze op de boerderij. Fabriekskaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk met een vast vetgehalte en wordt in de fabriek bereid. Nergens in het onderzoek wordt vermeld waarom juist voor deze 7 kazen is gekozen, behalve dan de terloopse opmerking in Kassa Groen dat ze de meest verkochte kazen in de supermarkten zijn. Tja, wat zegt dat als je een nationale test doet?

Ten derde het smaakpanel
bestaat uit slechts 7 personen die iets met de Foodsector te maken hebben...dat is wel een hele kleine en selecte groep!

Ten vierde in het item van Kassa Groen laten ze de directeur van het Onderzoeksbureau Question Mark , dat de opdracht voor Natuur en Milieu uitvoerde, zien als deskundige die alles weet over Milieu, Dierenwelzijn en Gezondheid.
Zij beweert dat koeien preventief antibiotica krijgen toegediend. Dat is niet waar. Sinds 1 maart 2014 mag er geen preventieve antibiotica meer toegediend worden aan vee. Het is vanaf nu alleen de dierenarts die bij constatering van ziekten mag besluiten om antibiotica toe te dienen als bestrijding. Toen ik research deed voor Het Hollands Maandkookboek ben ik al deze regelgevingen nagegaan. Ok, het is even zoeken, maar op de site van het ministerie kun je van Economische Zaken/Voedsel en Waren Autoriteit http://www.vwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-dier/dossier/antibiotica-in-de-veehouderij/verstrekken-diergeneesmiddel-alleen-op-recept-dierenarts staat de nodige informatie hierover. Uiteraard kan het zijn dat deze nieuwe regelgeving nog niet goed wordt nageleefd, maar dat neemt niet weg dat je op tv bout moet beweren dat het gewoon mag. 

Affijn ter afsluiting wil ik je nog zeggen dat het op zich wel interessant is om het rapport te lezen van dit onderzoek wat betreft de milieubelasting, het dierenwelzijn en je gezondheid met betrekking tot de bereiding van kaas en het eten ervan. Er zitten ook aspecten in die je als consument zou moeten weten om bewuster te zijn wat je eet. Bijvoorbeeld dat er 10 liter melk nodig is om 1 kilo kaas te maken! Dat er koeien zijn die veel naar buiten mogen, maar ook koeien zijn die altijd op stal blijven. En dat het voer van de koeien behoorlijk verschilt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten