dinsdag 9 december 2014

Hoe gebruik je een Römertopf?

Ik ben uiteraard dol op handige en duurzame keukenspullen, maar je kunt er behoorlijk aan failliet gaan. Ik ben dan ook als een kind zo blij als ik bij een bezoek aan de kringloopwinkel iets vind wat ik al heel lang zocht. En dat was het geval met deze prachtige, totaal ongebruikte, Römertopf. Maar ja nu hoor ik je denken: wat is dat eigenlijk? Je kent de bruine schaal wellicht uit je moeders keuken, tenminste als je in de zeventien bent opgegroeid, zoals ik. Ik zag mijn moeder er wel eens een kip in bereiden, maar had geen idee waarom dat ding er voor gebruikt werd. Tot ik jaren geleden als foodie me afvroeg waar dat ding nu eigenlijk voor was en op onderzoek uit ging. Wel nu een Römertopf is eigenlijk een mini-stoomoven en past helemaal in de wereld van de slowcooking. Hij is bovendien uitermate geschikt voor luie koks of koks met weinig tijd. Dus wat wil je nog meer.

Hij heet dus in goed Nederlands Romeinse pot. Zoals de naam al zegt stamt hij al uit de tijd van de Romeinen. Heel vroeger rolde men de jachtbuit in klei, dat in een vuur werd gelegd. Later ontwikkelde de Romeinen een schaal van klei. De vrouwen kregen zo'n aardewerken kleipot bij als huwelijksgeschenk mee. 

De pot gebruik je eigenlijk als een soort stoomoventje. Je weekt de schaal namelijk eerst een tijdje in een bak water. Het aardewerk neemt het vocht op. Dan droog je hem een beetje af en doe je de ingrediënten er in. Dan de deksel er op en in de oven. Let op: de oven zet je pas aan als je de schaal er in hebt staan. Hij warmt dus tegelijk met de oven mee op. Zet je hem in de oven terwijl die al warm is dan knalt het aardewerk kapot. De truc is dat het water uit het aardewerk verdampt en je eten gaar stoomt. Een soort stoomoven in je oven dus. Dit is een heel gezonde manier van eten bereiden, want alle vitaminen blijven behouden. En aanbakken kan niet in de schaal dus dat is ook ideaal.
Wat je alleen niet moet doen als je de schaal uit de oven haalt is hem op een koude ondergrond zetten. Dus altijd even op een (stoffen) onderzetter.

Heb je nu zoiets van ha best wel handig zo'n Römertopf, dat wil ik ook wel eens proberen dan heb ik hier een makkelijk recept voor je. Uiteraard vind je er op internet nog veel meer. Maar dit is echt een handige en lekkere.

INGREDIËNTEN (voor 4 pers.)
1 zakje geschilde krieltjes
1 prei
1 peen
1 ui
2 tenen knoflook
1/2 bakje champignons
olijfolie
300 gr kippendij-vlees in blokjes
100 gr spekblokjes
1 el paprikapoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
peper en zout

BEREIDING
Was en snijd de prei en peen.
Schil de ui en snijd in ringen
Snijd de knoflooktenen in stukjes.
Veeg de champignons met een doekje schoon en snijd ze in vieren
Doe wat olijfolie onderin de schaal
Doe dan alle groenten, uien en knoflook, samen met de krieltjes, in de Römertopf.
Roer de kruiden erdoor.
Voeg het kippenvlees toe en meng nog even door elkaar. Bestrooi met peper en zout.
Doe de deksel op de schaal. Zet hem in de oven.
Zet de oven op 200 graden en laat de Römertopf daar anderhalf uur in staan.
Haal de schaal uit de oven. Zet hem op een onderzetter en dien direct het eten op!

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten