woensdag 31 december 2014

Hoe maak je een klassieke pastei?


Zo op de valreep naar 2015 toch nog een recept.... 
Bij mij in huis is sinds 2 weken de griep te gast en die lijkt elke keer maar niet van plan om op te stappen. Telkens als de een weer wat opgeknapt was, werd de ander weer ziek en telkens als ik dacht nu gaat het wel weer, werden we weer ziek. Ik weet niet wat voor hardnekkig virus dit was, maar in ons huis krijgt een griepvirus nooit zo veel vat op ons als deze. Affijn, dat hele kerstdiner is daardoor nooit van de grond gekomen en ligt deels in de prullenbak (nee, niet erg duurzaam) en deels in de diepvries, helaas. Vanavond gaan we voor het eerst weer met zijn allen aan tafel. Ik hoop dat oliebollen en bubbels dat virus nu voorgoed verdrijven. Maar goed, al die tijd had ik nog een Pastei-recept op stapel dat ik graag wilde delen. Het is zo'n typisch winterrecept waar je misschien zelf niet zo snel op komt. 

Een klassiek pasteideeg is heel simpel te maken. 2 delen bloem, 1 deel boter, 1 ei en een ietsiepietsie water. De 'die hards' onder ons kunnen het ook met slechts de eerste 2 ingrediënten, maar een eitje maakt het wel wat smeuïger vind ik. En uiteraard ook makkelijker te kneden.

Je hebt wel wat spierballen nodig. Aangezien ik die niet heb, maak ik gebruik van een standmixer en dat is een heerlijke luxe!

Deeg
250 gr bloem
125 gr koude boter in blokjes
1 ei
1 el ijskoud water
snufje zout

Meng alle ingrediënten voor het deeg. Kneed goed door en leg de deegbal een uurtje in vershoudfolie in de koelkast.



De vulling

Uiteraard kun je een pastei vullen met wat je maar wilt. Het is een geweldige manier om van restjes groente en vlees af te komen. Hier maak ik een klassieke vulling van stoofvlees.

Wat heb je nodig?
3 ons (biologisch) stoofvlees
2 uien, in ringen
1 knoflook, gesnipperd
½ ltr rode wijn
laurierblaadje
2 kruidnagelen
½ tl foelie
50 gr knolselderij
50 gr pastinaak
2 plakken ontbijtkoek

Bereiding:
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de uien in ringen.

Verwarm een pan, doe er een klont goede boter in en laat die zachtjes warm worden. Zodra de boter bruist voeg je de blokjes vlees toe. Laat deze 5 minuten goed doorbakken. Het is zaak dat de blokjes snel dichtschroeien, dan blijven alle vleessappen goed in het vlees.

Voeg de uiringen en de knoflook toe en hussel die goed door het vlees.

Giet na 5 minuten de wijn erbij en voeg het laurierblaadje, de kruidnagels en de foelie toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager en laat je het 1 uur pruttelen.

Check af en toe of je vlees nog genoeg vocht heeft om in te koken. Voeg anders wat water toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het deeg uit de koelkast. Rol op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uit tot een lap. Zet je taartvorm op de lap en snijd de omvang uit op het deeg van ongeveer 2-3 mm dikte. Bebloem je bakvorm en leg de lap er in. Rol nu een rechte strook uit het deeg en bekleed daar de zijkanten van de vorm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.


Snijd de groenten in niet te grote blokjes. Voeg de groenten bij het vlees. Voeg ook de ontbijtkoek in stukjes toe. Roer goed door elkaar en laat nog een kwartier pruttelen. Als het goed is dikt je saus nu goed in.

Haal de kruidnagels en het laurierblaadje uit de saus. Vul de taartvorm met het stoofvlees. 
Rol nog een ronde lap uit het deeg en leg die bovenop de taart. Maak vast aan de randen en bestrijk met een losgeklopt ei.


Schuif de pie in de oven en bak hem 40-50 minuten. Als de bovenkant mooi bruin is, is de pie klaar. Lekker met een salade of wat knolsederij-puree.



Tip: Lekker eten staat of valt met goede ingrediënten. Koop goed en vers vlees en gebruik een lekkere rode wijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten