vrijdag 9 januari 2015

Groente van de maand: Koolraap!Ik heb besloten om je dit jaar wat meer uit te gaan leggen over groenten waar je makkelijk aan voorbij loopt in de groentewinkel of supermarkt. Gewoonweg omdat je geen idee hebt wat het is of wat je er mee moet. Ik wil je in deze rubriek graag kennis laten maken met deze onbekende groenten die stiekem zeer de moeite waard zijn, vol vitaminen zitten en in het seizoen geen moer kosten.
Zo’n groente is de koolraap. Een gekke naam, want het is geen kool, maar wel een raap. En een raap is eigenlijk een soort knolgewas. Maar een knol is het ook niet. En je moet hem zeker niet verwarren met knolraap, want dat is wat anders. Koolraap is de eetbare wortel van de koolraapplant. Nou is het woord kool in de naam niet zo heel gek, want hij is voortgekomen uit een kruising tussen kool en raap. In de loop der eeuwen is de koolraap steeds minder gegeten. Deze goedkope groente werd steeds meer als armeluisgroente gezien. Vandaar dat de koolraap vaak alleen nog als veevoer wordt gezien een lot dat deze bijzondere knol naar mijn mening niet verdient.

Hoe ziet hij er uit?
De koolraap is een grote knol die makkelijk een kilo kan wegen. De kleur is geel van binnen en een beetje oranjeachtig van buiten. Hij groeit ondergronds en heeft bladeren die boven de grond groeien. Deze bladeren zijn meestal door de groenteboer verwijderd.

Wanneer is het seizoen?
De koolraap wordt in november geteeld en verschijnt dan in de winkels. In koelcellen kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden, dus ze zijn ook in het voorjaar nog te verkrijgen.

Hoe gezond is koolraap?
Koolraap bevat vooral heel veel vitamine C en kalcium.

Hoe smaakt hij ?
Vele oudere mensen zullen er niet zo van houden omdat ze hem alleen als gekookte groente kennen. En de sterke kolerige, gronderige smaak wordt door veel mensen als te sterk en niet lekker beschouwd. Gewoon gekookt is de koolraap ook bij mij geen favoriet. Maar de kunst zit hem in het combineren van smaken en dan wordt het ineens een heel ander verhaal. In ‘Het Hollands Maandkookboek’ is de koolraap dan ook zeker een paar keer opgenomen in een recept. Zo gebruik ik de koolraap in een gerecht van gegratineerde wintergroenten (en daar heb ik zeer positieve reacties op gekregen!), maar ook als zelfstandig groentegerecht door hem te roosteren en te combineren met knoflook. Afgelopen week bedacht ik een nieuw recept met de koolraap. Heel simpel en lekker.

Koolraap-mini-pizza’s

Wat heb je nodig?

½ Koolraap
Bakje Cherrytomaatjes (komen in Nederland uit de kas)
1 Teen knoflook
3 el Olijfolie
1 tl (gedroogde)Rozemarijn
1 tl (gedroogde) Tijm
Roomboter
Bol Mozzarella


Bereiding

Zet een pan water met 1 tl zout op. Breng aan de kook.
Schil ondertussen de koolraap en snijd er plakken van 2-3 mm dikte van.
Kook de plakken 5 minuten in het kokende water.
Haal de plakken uit het water, laat ze iets afkoelen en steek met een glas, beker of ronde uitsteekvorm rondjes uit de plakken.
Snijd de cherrytomaatjes in kleine stukjes en doe ze in een schaaltje. Knijp een teen knoflook boven de tomatenstukjes uit en giet er 3 el olijfolie bij.
Meng dit met 1 tl Rozemarijn en 1 tl Tijm.
Zet een grote koekenpan op het vuur en doe daar een flinke klont echte roomboter in (de boter verzacht de sterke smaak van de koolraap).
Leg de rondjes in de pan zodra de boter bruist. Verdeel de gekruide tomaatstukje over de rondjes.
Scheur de Mozzarella in blokjes en garneer daar de rondjes mee.
Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak de rondjes zachtjes tot de kaas gesmolten is.
Doe de pan open, voeg naar smaak peper en zout toe en tast toe!

Denk je nu wat doe ik met die andere helft van de Koolraap? Verwerk hem in een soep of rooster hem met andere wintergroenten in de oven of kijk in mijn kookboek voor meer idee├źn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten