woensdag 18 februari 2015

Europol neemt giftig nepvoedsel in beslag.

         

                        Schokkend bericht van Foodwatch!


We zijn opnieuw opgeschrikt doorgrootschalige voedselfraude. De Europese politieorganisatie Europol maakte namelijk bekend 2.500 ton aan nagemaakt en illegaal voedsel in beslag te hebben genomen. Het is de grootste vondst van illegaal voedsel tot nu toe! Het gaat onder andere om 31 ton zeevruchten die in Italië als vers werden verkocht, maar in werkelijkheid waren ingevroren en daarna in een chemische cocktail van citroenzuur, fosfaat en waterstofperoxidewaren gedoopt om het rotten te verbergen en ze vers te laten lijken. In Egypte werd 25 ton aan nepboter in beslag genomen en werd een fabriek ontdekt die nepthee produceerde. Europol stelt dat dit neppe en illegale voedsel een gevaar vormt voor de volksgezondheid

Dit is helaas niet de eerste keer dat er grootschalige voedselfraude wordt ontdekt. Een jaar geleden werden ook al duizenden kilo's vis, bouillonblokjes, snoepgoed, koffie, champagne, wijn, whisky en wodka onderschept door Europol en Interpol. Ook speelden de afgelopen jaar een aantal (paarden-)vleesschandalen. Deze bevindingen illustreren dat het voor het criminele circuit aantrekkelijk is om te frauderen met jouw eten. De kans dat ze gepakt worden is klein, de boetes en straffen zijn relatief laag en de winsten die ze kunnen maken met namaakvoedsel zijn vaak groter dan die in de drugshandel. 

Dit betekent voor jou dat je nooit 100 procent zeker weet wat je precies in je winkelwagentje legt. Als je niet de garantie hebt dat boter ook echt boter is of dat zeevruchten écht vers zijn en geen schadelijke stoffen bevatten, hoe kun je dan kiezen wat je eet?
Naast het feit dat voedselfraude jouw vertrouwen aantast, levert het ook gevaren voor de volksgezondheid op. In sommige gevallen sterven mensen zelfs als gevolg van de hebzucht van criminelen die zich met voedselfraude bezighouden. Zo werden in Engeland 20.000 flessengevonden die klaar waren om gevuld te worden met nepwodka. Europol en Interpol vonden daar tevens honderden lege vijf-liter vaten die voorheen anti-vries bevatten, waarvan de nepwodka werd gemaakt. Anti-vries is een stof die zeer giftig is bij inname. In Italië werden melkproducten gevonden die al over de houdbaarheidsdatum waren. Met behulp van chemicaliën zoals citroenzuur en natriumhypochloriet gaven de criminelen deze producten het uiterlijk van verse mozzarella. 
Foodwatch wil dat overheden er alles aan doen om consumenten te beschermen tegen voedselfraude en gezondheidsrisico's. We pleiten voor een preventief in plaats van een reactief systeem met strenge handhaving en boetes die in verhouding staan tot de winst die wordt gemaakt en volledige verantwoordelijkheid van alle spelers binnen de voedselketen

Keer op keer leggen we de link met twee cruciale problemen in de voedselsector: het gebrek aan transparantie en de tekortschietende bescherming van jou als consument. We eisen openheid over de betrokken eindproducten bij eerdere schandalen via WOB-verzoeken, starten e-mailacties en zwengelen het debat aan. Ook hebben we juridische stappen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit genomen door het gebrek aan transparantie rondom het paardenvleesschandaal bij Van Hattem. Het resultaat? Voedselfraude staat inmiddels hoog op de agenda van de Tweede Kamer en het Europees Parlement en staatssecretaris Dijksma beloofde dat de NVWA extra capaciteit zou krijgen voor controles. Voordat het systeem daadwerkelijk op zo'n manier is ingericht dat de belangen van de consument weer voorop staan zal er echter nog veel moeten gebeuren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten